
Popularna w okresie szczególnie wielkanocnym, smaczna i delikatna babka gotowana. To bardzo tradycyjna receptura zapożyczona od mojej mamy i gwarantuje udany wypiek za każdym razem!
Zachęcam również do wypróbowania: babka cytrynowa przepis i babka jogurtowa.
Trudność: Średnia
Czas przygotowania: 25 min
Czas gotowania: 1 godz. 30 min
Całkowity czas: 1 godz. 55 min
Ilość porcji: 8 porcji
Babka gotowana sposób przygotowania:
Babka gotowana to alternatywa dla osób, które nie mają możliwości pieczenia w piekarniku, a chciałyby zrobić babkę samodzielnie. Babkę gotowaną, jak nazwa wskazuje gotuj w specjalnie do tego przeznaczonej formy do gotowania babki.
Przygotuj sobie wszystkie składniki. Z 4 jajek oddziel białka od żółtek – możesz użyć lejka, 1 cytrynę dokładnie umyj, ja zawsze szoruję szczoteczką wraz z małą ilością płynu do naczyń. Skórkę z umytych cytryn zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach, 3/4 szklanki drobnego cukru, kostkę masła, 1 szklankę mąki ziemniaczanej i pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę bułki tartej. Sekretem udanej babki gotowanej jest to, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Miękką kostkę masła zmiksuj mikserem, aż będzie puszyste, dodawaj po jednym żółtku – ciągle miksując. Kiedy jajka połączą się z masłem, dodaj partiami cukier i mąkę – miksuj. Obowiązkowo mąkę przesiej przez sitko. Ciasto na babkę gotowaną już zaczyna przybierać gładką konsystencję. Dołóż jeszcze 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Odłożone wcześniej białka jaj ubij mikserem na sztywno – pamiętaj, by nie miksować zbyt długo, żeby nie przebić białek. Mikser możesz odstawić, gdyż nie będzie już potrzebny.
Ubitą pianę z jajek, dodawaj partiami i mieszaj łyżką do połączenia składników. Dodaj również startą skórkę z całej cytryny. Ciasto na babkę gotowaną jest już prawie gotowe.
Zanim babka gotowana trafi do formy wysmaruj ją masłem lub margaryną, a blachę oprósz delikatnie bułką tartą, wtedy ciasto nie przywiera do formy.
Babka gotowana!
Przygotuj teraz sprzęt do gotowania. Wstaw wodę do dużego garnka i doprowadź ją do wrzenia.
Następnie do gotującej wody, włóż szczelnie zamkniętą formę z babką – formę musisz czymś dociążyć, gdyż babka gotowana będzie wypływać. Moim patentem jest przywiązanie małego garnka wypełnionego wodą do większego garnka. Brzmi trochę skomplikowanie, ale spójrz na zdjęcie poniżej.
Babkę gotuj w garnku z wodą przez 1 godz. 30 min. Co jakiś czas sprawdzaj ilość wody w garnku, gdyż w szybkim tempie jej ubywa. Po tym czasie Twoja babka będzie na pewno dobra. Babkę gotowaną możesz udekorować lukrem cytrynowym, lub polewą czekoladową .
Babka gotowana
Babka gotowana jest szczególnie popularna w okresie wielkanocnym. Przepis na tą babkę jest nieco kombinatorski, ale babka jest naprawdę smaczna!
- 4 jajka
- 1 cytryna
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 200 g masła (cała kostka) ((+ łyżeczkę na wysmarowanie formy))
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka bułki tartej
- Z jajek oddziel jajka od żółtka (możesz użyć do tego lejka).
- Przygotuj sobie wszystkie składniki. Cytrynę dokładnie umyj*. Skórkę cytryny zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Mąkę przesiej przez sitko.
- Masło miksuj mikserem, aż będzie puszyste.
- Kiedy masło jest zmiksowane, dodaj po jednym żółtku, ciągle miksując.
- Dodawaj teraz partiami cukier, mąkę, proszek do pieczenia – miksując.
- Białka jaj ubij na sztywno*.
- Mikser odłóż nie będzie już potrzebny.
- Ubitą pianę dodaj partiami do ciasta mieszając drewnianą łyżką. Dodaj także skórkę z cytryny również delikatnie mieszając.
- Formę do babki wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą.
- Ciasto przelej do formy i szczelnie zamknij.
- Do gotującej wody włóż formę i gotuj przez 1 godz. 30 min w temperaturze 100°C.
Babka gotowana przepis:
- * Na cytrynę możesz dać odrobinę płynu do naczyń i wyszorować ją szczoteczką.
- * Białka jaj ubijaj na sztywno. Możesz sprawdzić, czy są ubite próbując „wylać” je z miski. Jeśli kurczowo będą się trzymały, to znaczy, że są dobrze ubite. Nie możesz jednak za długo ich ubijać, aby nie „przebić”.
- Zadbaj o to, aby wszystkie składniki na babkę gotowaną miały temperaturę pokojową.
- Gotując babkę sprawdzaj co chwilę poziom wody w garnku – w szybkim tempie wyparowuje. Dolewaj wodę, forma z babką musi być cały czas zakryta wodą.
- Formę do babki gotowanej musisz dociążyć, gdyż może wypływać. Spójrz wyżej na zdjęciach w jaki sposób gotuję babkę gotowaną.
Zapraszam Was do pozostałych przepisów, i udanej babki gotowanej Wam życzę! Czym dekorujecie najczęściej swoje babki?
Dodaj komentarz