banner

Babka gotowana

banner
4 min read

Babka gotowana

Popularna w okresie szczególnie wielkanocnym, smaczna i delikatna babka gotowana. To bardzo tradycyjna receptura zapożyczona od mojej mamy i gwarantuje udany wypiek za każdym razem!

Zachęcam również do wypróbowania: babka cytrynowa przepis i babka jogurtowa.

Trudność: Średnia

Czas przygotowania: 25 min
Czas gotowania: 1 godz. 30 min
Całkowity czas: 1 godz. 55 min

Ilość porcji: 8 porcji

Babka gotowana sposób przygotowania:

Babka gotowana to alternatywa dla osób, które nie mają możliwości pieczenia w piekarniku, a chciałyby zrobić babkę samodzielnie. Babkę gotowaną, jak nazwa wskazuje gotuj w specjalnie do tego przeznaczonej formy do gotowania babki.

Przygotuj sobie wszystkie składniki. Z 4 jajek oddziel białka od żółtek – możesz użyć lejka, 1 cytrynę dokładnie umyj, ja zawsze szoruję szczoteczką wraz z małą ilością płynu do naczyń. Skórkę z umytych cytryn zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach, 3/4 szklanki drobnego cukru, kostkę masła, 1 szklankę mąki ziemniaczanej i pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę bułki tartej. Sekretem udanej babki gotowanej jest to, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Miękką kostkę masła zmiksuj mikserem, aż będzie puszyste, dodawaj po jednym żółtku – ciągle miksując. Kiedy jajka połączą się z masłem, dodaj partiami cukier i mąkę – miksuj. Obowiązkowo mąkę przesiej przez sitko. Ciasto na babkę gotowaną już zaczyna przybierać gładką konsystencję. Dołóż jeszcze 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Odłożone wcześniej białka jaj ubij mikserem na sztywno – pamiętaj, by nie miksować zbyt długo, żeby nie przebić białek. Mikser możesz odstawić, gdyż nie będzie już potrzebny.

Ubitą pianę z jajek, dodawaj partiami i mieszaj łyżką do połączenia składników. Dodaj również startą skórkę z całej cytryny. Ciasto na babkę gotowaną jest już prawie gotowe.

Zanim babka gotowana trafi do formy wysmaruj ją masłem lub margaryną, a blachę oprósz delikatnie bułką tartą, wtedy ciasto nie przywiera do formy.

Babka gotowana!

Przygotuj teraz sprzęt do gotowania. Wstaw wodę do dużego garnka i doprowadź ją do wrzenia.

Następnie do gotującej wody, włóż szczelnie zamkniętą formę z babką – formę musisz czymś dociążyć, gdyż babka gotowana będzie wypływać. Moim patentem jest przywiązanie małego garnka wypełnionego wodą do większego garnka. Brzmi trochę skomplikowanie, ale spójrz na zdjęcie poniżej.

Babkę gotuj w garnku z wodą przez 1 godz. 30 min. Co jakiś czas sprawdzaj ilość wody w garnku, gdyż w szybkim tempie jej ubywa. Po tym czasie Twoja babka będzie na pewno dobra. Babkę gotowaną możesz udekorować lukrem cytrynowym, lub polewą czekoladową .

Babka gotowana

Babka gotowana jest szczególnie popularna w okresie wielkanocnym. Przepis na tą babkę jest nieco kombinatorski, ale babka jest naprawdę smaczna!

  • 4 jajka
  • 1 cytryna
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 200 g masła (cała kostka) ((+ łyżeczkę na wysmarowanie formy))
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  1. Z jajek oddziel jajka od żółtka (możesz użyć do tego lejka).
  2. Przygotuj sobie wszystkie składniki. Cytrynę dokładnie umyj*. Skórkę cytryny zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Mąkę przesiej przez sitko.
  3. Masło miksuj mikserem, aż będzie puszyste.
  4. Kiedy masło jest zmiksowane, dodaj po jednym żółtku, ciągle miksując.
  5. Dodawaj teraz partiami cukier, mąkę, proszek do pieczenia – miksując.
  6. Białka jaj ubij na sztywno*.
  7. Mikser odłóż nie będzie już potrzebny.
  8. Ubitą pianę dodaj partiami do ciasta mieszając drewnianą łyżką. Dodaj także skórkę z cytryny również delikatnie mieszając.
  9. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą.
  10. Ciasto przelej do formy i szczelnie zamknij.
  11. Do gotującej wody włóż formę i gotuj przez 1 godz. 30 min w temperaturze 100°C.

Babka gotowana przepis:

  • * Na cytrynę możesz dać odrobinę płynu do naczyń i wyszorować ją szczoteczką.
  • * Białka jaj ubijaj na sztywno. Możesz sprawdzić, czy są ubite próbując „wylać” je z miski. Jeśli kurczowo będą się trzymały, to znaczy, że są dobrze ubite. Nie możesz jednak za długo ich ubijać, aby nie „przebić”.
  • Zadbaj o to, aby wszystkie składniki na babkę gotowaną miały temperaturę pokojową.
  • Gotując babkę sprawdzaj co chwilę poziom wody w garnku – w szybkim tempie wyparowuje. Dolewaj wodę, forma z babką musi być cały czas zakryta wodą.
  • Formę do babki gotowanej musisz dociążyć, gdyż może wypływać. Spójrz wyżej na zdjęciach w jaki sposób gotuję babkę gotowaną.

Zapraszam Was do pozostałych przepisów, i udanej babki gotowanej Wam życzę! Czym dekorujecie najczęściej swoje babki?

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.