
Zobacz kolejny wielkanocny wypiek, tym razem babka jogurtowa. Zaletą tego przepisu jest szybkie wykonanie i za każdym razem się udaje! Zapraszam na przepis.
Zachęcam również do sprawdzenia przepis na babka gotowana i babka cytrynowa – równie bardzo smaczna!
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 godz. 5 min
Ilość porcji: 8 porcji
Babka jogurtowa sposób przygotowania:
Przepis na tą babkę należy do moich ulubionych. Jest smaczna, delikatna, ale przede wszystkim puszysta.
W pierwszej kolejności przygotuj jajka, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, jednak nie za długo, aby ich nie przebić. Białka będą dobrze ubite, gdy będziesz próbował je wylać, a one sztywno będą trzymały się miski. Do ubitych białek dodawaj stopniowo cukier.
Do ubitych białek z cukrem, dodaj dwa żółtka – ciągle miksując na wolnych obrotach do połączenia się składników. Po trochu dodawaj kolejne składniki, czyli pół szklanki oleju, i szklankę jogurtu naturalnego.
Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Przesianą mąkę dodawaj partiami do ciasta, w dalszym ciągu miksując. Babka jogurtowa jest o wiele lepsza jeśli dodasz do ciasta rodzynki. Natomiast to alternatywa, jeśli nie lubisz rodzynek możesz z nich zrezygnować.
100 g rodzynek, to taka spora garść, wsyp je do miseczki i zalej wrzątkiem. Pozostaw je na 30 minut, aby napęczniały, następnie odsącz je i przełóż do ciasta. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż rodzynki połączą się z ciastem babki jogurtowej.
Babka jest już prawie gotowa. Formę, w której upieczesz babkę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Dzięki temu babka jogurtowa nie będzie przywierała do blaszki. Piecz babkę w piekarniku przez 40-50 minut w temperaturze 180°C.
Babka jogurtowa
Babka jogurtowa jest puszysta, delikatna i bardzo smaczna. Szczególnie popularna na Wielkanoc.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 180 g jogurtu naturalnego ((1 szklanka))
- 1 łyżka masła, lub margaryny ((do wysmarowania formy))
- 1 łyżka bułki tartej
- 100 g rodzynek ((opcjonalnie))
- Mąkę przesiej przez sitko.
- Białka jaj oddziel od żółtek. Białka ubij* na sztywno.
- Do ubitych białek dodawaj stopniowo cukier.
- Następnie dodaj partiami żółtka – cały czas miksując.
- Dodawaj partiami kolejne składniki: olej i jogurt naturalny.
- Teraz partiami dodawaj przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
- Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Jeśli zdecydowałeś się dodać rodzynki to dodaj je teraz do ciasta i wymieszaj łyżką.Rodzynki należy zalać wrzątkiem i zostawić na około 30 minut, następnie odcedzić i dopiero dodać do ciasta.
- Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 40-50 minut
Babka jogurtowa
- * Białka jaj ubijaj na sztywno. Możesz sprawdzić, czy są ubite próbując „wylać” je z miski. Jeśli kurczowo będą się trzymały, to znaczy, że są dobrze ubite. Nie możesz jednak za długo ich ubijać, aby nie „przebić”.
Babka jogurtowa jest idealna na wielkanocny stół. A czy na Waszych stołach będzie babka jogurtowa? Podzielcie się w komentarzach 🙂
Dodaj komentarz