banner

Babka jogurtowa

banner
4 min read

Babka jogurtowa

Zobacz kolejny wielkanocny wypiek, tym razem babka jogurtowa. Zaletą tego przepisu jest szybkie wykonanie i za każdym razem się udaje! Zapraszam na przepis.

Zachęcam również do sprawdzenia przepis na babka gotowana i babka cytrynowa – równie bardzo smaczna!

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas:  1 godz. 5 min

Ilość porcji: 8 porcji

Babka jogurtowa sposób przygotowania:

Przepis na tą babkę należy do moich ulubionych. Jest smaczna, delikatna, ale przede wszystkim puszysta.

W pierwszej kolejności przygotuj jajka, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, jednak nie za długo, aby ich nie przebić. Białka będą dobrze ubite, gdy będziesz próbował je wylać, a one sztywno będą trzymały się miski. Do ubitych białek dodawaj stopniowo cukier.

Do ubitych białek z cukrem, dodaj dwa żółtka – ciągle miksując na wolnych obrotach do połączenia się składników. Po trochu dodawaj kolejne składniki, czyli pół szklanki oleju,  i szklankę jogurtu naturalnego.

Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Przesianą mąkę dodawaj partiami do ciasta, w dalszym ciągu miksując. Babka jogurtowa jest o wiele lepsza jeśli dodasz do ciasta rodzynki. Natomiast to alternatywa, jeśli nie lubisz rodzynek możesz z nich zrezygnować.

100 g rodzynek, to taka spora garść, wsyp je do miseczki i zalej wrzątkiem. Pozostaw je na 30 minut, aby napęczniały, następnie odsącz je i  przełóż do ciasta. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż rodzynki połączą się z ciastem babki jogurtowej.

Babka jest już prawie gotowa. Formę, w której upieczesz babkę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Dzięki temu babka jogurtowa nie będzie przywierała do blaszki. Piecz babkę w piekarniku przez 40-50 minut w temperaturze 180°C.

Babka jogurtowa

Babka jogurtowa jest puszysta, delikatna i bardzo smaczna. Szczególnie popularna na Wielkanoc.

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego ((1 szklanka))
  • 1 łyżka masła, lub margaryny ((do wysmarowania formy))
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 100 g rodzynek ((opcjonalnie))
  1. Mąkę przesiej przez sitko.
  2. Białka jaj oddziel od żółtek. Białka ubij* na sztywno.
  3. Do ubitych białek dodawaj stopniowo cukier.
  4. Następnie dodaj partiami żółtka – cały czas miksując.
  5. Dodawaj partiami kolejne składniki: olej i jogurt naturalny.
  6. Teraz partiami dodawaj przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
  7. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  8. Jeśli zdecydowałeś się dodać rodzynki to dodaj je teraz do ciasta i wymieszaj łyżką.Rodzynki należy zalać wrzątkiem i zostawić na około 30 minut, następnie odcedzić i dopiero dodać do ciasta.
  9. Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą.
  10. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 40-50 minut

Babka jogurtowa

  • * Białka jaj ubijaj na sztywno. Możesz sprawdzić, czy są ubite próbując „wylać” je z miski. Jeśli kurczowo będą się trzymały, to znaczy, że są dobrze ubite. Nie możesz jednak za długo ich ubijać, aby nie „przebić”.

Babka jogurtowa jest idealna na wielkanocny stół. A czy na Waszych stołach będzie babka jogurtowa? Podzielcie się w komentarzach 🙂

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.