
Carpaccio z buraków z sosem czosnkowym to niezwykle pyszna potrawa wykonana z pieczonych buraków z dodatkiem sałaty, słonecznika lub orzechów.
Kiedy częstuję swoich gości Carpaccio z buraków dziwią się, że jest podawane z sosem czosnkowym. Natomiast zazwyczaj w pierwszej kolejności właśnie ta potrawa znika z talerza. Lubię czasami Carpaccio zjeść jako kolację, bo takie naprawdę fajne, treściwe i nieco wykwintne danie. Warto też zauważyć, że potrawa jest zdrowa. Buraki bowiem zawierają w sobie kwas foliowy, witaminę C, witaminę B1, witaminę A i wiele innych.
Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu!
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 godz. 10 min
Ilość porcji: 4 osób
Carpaccio z buraków sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności wyszoruj dokładnie buraki. Na suchą blaszkę do pieczenia ułóż buraki, zawiń je w folię aluminiową i piecz przez 45-90 minut – w zależności od buraka i wielkości.
Najważniejsze w tej potrawie jest właściwe upieczenie buraków. Jeśli nie jesteś pewny, czy buraki są dobrze upieczone, wbij delikatnie nóż. O ile gładko wejdzie w warzywo, to znak, że buraki są upieczone. Gdyby buraki były nadal twarde musisz je trzymać w piekarniku.
W międzyczasie podsmaż na patelni (bez dodatku oleju) słonecznik łuskany.
Upieczone buraki, pozostaw do ostygnięcia i obierz je ze skórki. Buraki zawsze obieraj w gumowych rękawiczkach, ponieważ będzie ciężko doczyścić dłonie. A jeśli już będziesz miał je przebarwione, doczyścisz je, myjąc ręce w soku z cytryny i solą.
Buraki pokrój w cienkie plastry i ułóż na kształt rozety na talerzu. Tak przygotowane buraki skrop sokiem z połowy cytryny. Następnie przykryj sałatą i skrop oliwą z oliwek. Możesz wykorzystać sałatę rzymską, roszpunkę, czy rukolę. Mix sałat również wkomponuje się w carpaccio z buraków 🙂
Potrawę wykończ sosem czosnkowym, koniecznie sprawdź mój sprawdzony przepis na sos czosnkowy.
Ostatnim etapem jest posypanie tak przygotowanej potrawy słonecznikiem łuskanym. Do posypania Carpaccio z buraków możesz zamiennie wykorzystać: orzechy włoskie, kawałki orzechów pistacjowych, ser feta, ser kozi twarogowy, czy parmezan.
Carpaccio z buraków
Przepis na Carpaccio z pieczonych buraków, to pyszna przystawka, która zachwyci Twoich gości.
Składniki Carpaccio z buraków:
- 3 buraki
- 120 g sałaty (roszpunka, rukola, mix)
- 2 łyżki oliwy
- 30 g słonecznika łuskanego
- pół cytryny
- sól, pieprz do smaku
Składniki sos czosnkowy:
- 3 ząbki czosnku
- 180 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- Umyj dokładnie buraki. Na suchą blaszkę do pieczenia ułóż buraki (bez obierania) i piecz przez 45-90 minut – w zależności od buraka i wielkości. Możesz piec buraki zawinięte w folię aluminiową.
- Upieczone buraki, pokrój w cienkie plastry i ułóż na kształt rozety na talerzu.
- W międzyczasie podsmaż na patelni (bez dodatku oleju) słonecznik łuskany.
- Przykryj buraki sałatą i skrop oliwą.
- Następnie posyp podsmażonym słonecznikiem łuskanym.
- Całość udekoruj sosem czosnkowym – przepis poniżej.
Wypróbowaliście ten przepis? Jakie wrażenia? Możecie pochwalić się swoimi Carpaccio z buraków w komentarzach 🙂
2Komentarze
Kaśka
2020-05-01Uwielbiam, muszę wypróbować twój przepis. super
Garsier
2020-06-02Pycha ! Wyprobowane i zjedzine ! Super przepis