banner

Carpaccio z buraków

banner
4 min read

Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków z sosem czosnkowym to niezwykle pyszna potrawa wykonana z pieczonych buraków z dodatkiem sałaty, słonecznika lub orzechów.

Kiedy częstuję swoich gości Carpaccio z buraków dziwią się, że jest podawane z sosem czosnkowym. Natomiast zazwyczaj w pierwszej kolejności właśnie ta potrawa znika z talerza. Lubię czasami Carpaccio zjeść jako kolację, bo takie naprawdę fajne, treściwe i nieco wykwintne danie. Warto też zauważyć, że potrawa jest zdrowa. Buraki bowiem zawierają w sobie kwas foliowy, witaminę C, witaminę B1, witaminę A i wiele innych.

Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu!

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 godz. 10 min

Ilość porcji: 4 osób

Carpaccio z buraków sposób przygotowania:

W  pierwszej kolejności wyszoruj dokładnie buraki. Na suchą blaszkę do pieczenia ułóż buraki, zawiń je w folię aluminiową i piecz przez 45-90 minut – w zależności od buraka i wielkości.

Najważniejsze w tej potrawie jest właściwe upieczenie buraków. Jeśli nie jesteś pewny, czy buraki są dobrze upieczone, wbij delikatnie nóż. O ile gładko wejdzie w warzywo, to znak, że buraki są upieczone. Gdyby buraki były nadal twarde musisz je trzymać w piekarniku. 

W międzyczasie podsmaż na patelni (bez dodatku oleju) słonecznik łuskany.

Upieczone buraki, pozostaw do ostygnięcia i obierz je ze skórki. Buraki zawsze obieraj w gumowych rękawiczkach, ponieważ będzie ciężko doczyścić dłonie. A jeśli już będziesz miał je przebarwione, doczyścisz je, myjąc ręce w soku z cytryny i solą.

Buraki pokrój w cienkie plastry i ułóż na kształt rozety na talerzu. Tak przygotowane buraki skrop sokiem z połowy cytryny. Następnie przykryj sałatą i skrop oliwą z oliwek. Możesz wykorzystać sałatę rzymską, roszpunkę, czy rukolę. Mix sałat również wkomponuje się w carpaccio z buraków 🙂

Potrawę wykończ sosem czosnkowym, koniecznie sprawdź mój sprawdzony przepis na sos czosnkowy.

Ostatnim etapem jest posypanie tak przygotowanej potrawy słonecznikiem łuskanym. Do posypania Carpaccio z buraków możesz zamiennie wykorzystać: orzechy włoskie, kawałki orzechów pistacjowych, ser feta, ser kozi twarogowy, czy parmezan.

Carpaccio z buraków

Przepis na Carpaccio z pieczonych buraków, to pyszna przystawka, która zachwyci Twoich gości.

Składniki Carpaccio z buraków:

  • 3 buraki
  • 120 g sałaty (roszpunka, rukola, mix)
  • 2 łyżki oliwy
  • 30 g słonecznika łuskanego
  • pół cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Składniki sos czosnkowy:

  • 3 ząbki czosnku
  • 180 g  jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  1. Umyj dokładnie buraki. Na suchą blaszkę do pieczenia ułóż buraki (bez obierania) i piecz przez 45-90 minut – w zależności od buraka i wielkości. Możesz piec buraki zawinięte w folię aluminiową.
  2. Upieczone buraki, pokrój w cienkie plastry i ułóż na kształt rozety na talerzu.
  3. W międzyczasie podsmaż na patelni (bez dodatku oleju) słonecznik łuskany.
  4. Przykryj buraki sałatą i skrop oliwą.
  5. Następnie posyp podsmażonym słonecznikiem łuskanym.
  6. Całość udekoruj sosem czosnkowym – przepis poniżej.

Wypróbowaliście ten przepis? Jakie wrażenia? Możecie pochwalić się swoimi Carpaccio z buraków w komentarzach 🙂

Prev Post

Next Post

2Komentarze

  • Kaśka
    2020-05-01

    Uwielbiam, muszę wypróbować twój przepis. super

    Reply
  • Garsier
    2020-06-02

    Pycha ! Wyprobowane i zjedzine ! Super przepis

    Reply

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.