
Tym razem przygotowałem przepis na ciastka owsiane, dla wszystkich którzy lubią słodkości. Ja się zdecydowanie do nich zaliczam.
Czy wiesz, że osoby, które lubią łakocie mają równocześnie „słodkie” usposobienie – pewnie się do nich zaliczasz. Zatem zapraszam do wypróbowania przepisu na ciastka owsiane!
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 15 minut
Całkowity czas: 60 min
Ilość porcji: 5 osób
Ciastka owsiane sposób przygotowania:
Jestem wielbicielem ciastek owsianych. Uwielbiam je przygotowywać, wypiekać i jeść. To taki jeden z mniej wymagających przepisów, który zapewni wiele satysfakcji szczególnie tym osobom, które nie potrafią piec ciast. Zacznijmy zatem, i koniecznie sprawdź przepis na ciastka owsiane.
Kostkę masła włóż do rondelka, gotuj na małym ogniu, aż się rozpuści. Odstaw garnek na bok, aby masło mogło ostygnąć.
W pierwszej misce wymieszaj dwie szklanki mąki pełnoziarnistej, 1½ łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.
W drugiej misce wymieszaj ostudzone masło, z dwoma jajkami, miodem lub cukrem trzcinowym.
Następnie do drugiej miski dodaj trzy szklanki płatków owsianych i dwie szklanki pokrojonych orzechów. Połącz składniki z dwóch misek i wyrabiaj ciasto. Konsystencja powinna być lepka i zbita. Do urobienia ciasta możesz użyć robota, lub wyrób je ręcznie.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż kleksy z ciasta, które już za chwilę będziesz wypiekał.
Piecz w temperaturze 180°C i po upływie około 15 minut ciastka owsiane będą gotowe!
Ciastka owsiane
- Wyrabiając ciasto na ciastka owsiane, pamiętaj, żeby dodać dwie szklanki pokrojonych orzechów. Kiedyś do swoich ciasteczek dodawałem w dużej ilości rodzynki lub świeżą żurawinę – są to o tyle kapryśne dodatki, że gdy lekko się przypalą są gorzkie, przez co ciastka tracą na smaku.
- Konsystencja ciasta powinna być lepka i lekko zbita. Mam wtedy pewność, że wszystkie składniki dokładnie są ze sobą połączone. Następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż niewielkie kleksy z wymieszanego wcześniej ciasta.
Co w ciasteczkach owsianych lubię najbardziej?
Przede wszystkim to, że są dość szybkie i łatwe w wykonaniu. Po drugie, zawsze piekę ich więcej i zamykam w dużym szklanym słoju – dzięki temu bardzo długo pozostają świeże. Jednak najlepsze są, gdy leżakują w słoju parę dni – rzadko kiedy. I po trzecie są syte, pełnowartościowe, dlatego bardzo często mogą towarzyszyć do śniadania ze szklanką ciepłego mleka.
Ciastka owsiane
Ciasteczka owsiane, to przysmak dla osób którym wypieki zazwyczaj nie wychodzą. Przepis na ciastka owsiane jest sprawdzony i prosty w wykonany.
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3 szklanki płatków owsianych
- 250 gram masła
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego (lub 6 łyżek miodu)
- 1½ łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 2 szklanki bakalii
- Kostkę masła włóż do rondelka, gotuj na małym ogniu, aż się rozpuści. Ostudź.
- W pierwszej misce wymieszaj dwie szklanki mąki pełnoziarnistej, 1½ łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszaj ostudzone masło, z dwoma jajkami, miodem lub cukrem trzcinowym.
- Do drugiej miski dodaj trzy szklanki płatków owsianych i dwie szklanki pokrojonych orzechów.
- Połącz składniki z dwóch misek i wyrabiaj ciasto. Konsystencja powinna być lepka i zbita.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż kleksy z ciasta, które będziesz wypiekał.
- Piecz w temperaturze 180°C i po upływie około 15 minut ciastka owsiane będą gotowe!
A Wy, lubicie ciasteczka owsiane? Podzielcie się w komentarzach ?
1Komentarz
Gabi
2020-05-01Pycha!