banner

Domowa wędlina gotowana

banner
4 min read

Domowa wędlina gotowana

Domowa wędlina gotowana to przepis przyjemny w wykonaniu, ale przede wszystkim bardzo smaczny. Domowa wędlina gotowana jest idealnie doprawiona i z pewnością zasmakuje osobom, które szukają urozmaiceń do obłożenia pieczywa.

Przepis na domową wędlinę dostałem od Koleżanki. Helena przyniosła nam po kawałku wędliny do pracy na degustację. Wędlina okazała się być tak fantastyczna, że postanowiłem spróbować. Dlatego dziękuję Ci Helen za ten przysmak i poniżej ten rewelacyjny przepis!

Trudność: Średni

Czas przygotowania: 60 min
Czas parzenia: 1 godz. 45 min
Całkowity czas: 2 dni 2 godz. 45 min

Ilość porcji: 4 porcji

Domowa wędlina gotowana sposób przygotowania:

Składniki, które potrzebujesz do wykonania Domowa wędlina gotowana znajdziesz w przepisie na dole tego wpisu. Oznaczyłem go, żeby było Ci łatwiej znaleźć.

Domowa wędlina gotowana

Domowa wędlina gotowana – dzień pierwszy

Pierwszego dnia przygotuj mięso. Filet z piersi opłucz pod bieżącą wodą, odetnij zbędne błonki i ewentualne kostki. Następnie filet pokrój w kostkę około 1 cm.
Szynkę wieprzową opłucz pod bieżącą wodą i zmiel (jak na kotlety mielone).

Przygotowane mięso włóż do dwóch osobnych misek: pokrojone mięso z kurczaka do jednej, zmieloną szynkę wieprzową do drugiej. Do każdej miski z mięsem dodaj 1,5 łyżeczki peklosoli, wymieszaj i odstaw na całą noc do lodówki.

Domowa wędlina gotowana – dzień drugi

Na drugi dzień mięsa połącz ze sobą i dodaj przyprawy: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka majeranku i 1/2 łyżeczki pieprzu. Zanim dodasz majeranek i zioła prowansalskie, rozetrzyj je w dłoniach, aby wydobyć ich maksymalny aromat.

w 1/2 litra wody rozpuść 5 łyżeczek żelatyny. Następnie roztwór z żelatyny wymieszaj z mięsem – mięso powinno się „trzymać”. Jeśli chcesz uzyskać więcej galaretki dodaj jeszcze szklankę wody.

Napełnianie folii termokurczliwej mięsem

Tak przygotowane mięso na domową wędlinę gotowaną przełóż ciasno do folii termokurczliwej. Mięso do folii możesz docisnąć łyżką, aby w miarę możliwości nie było w niej powietrza. Przed napełnieniem folii termokurczliwej, dobrze jest kilka minut wcześniej pomoczyć folię w ciepłej wodzie, aby była bardziej plastyczna. Przed włożeniem mięsa, początek worka mocno i szczelnie zawiąż sznurkiem.

Dla wygody folię termokurczliwą potnij na około 30 cm paski.

Wędlinę parz w temperaturze 85°C przez 1 godzinę i 45 minut.

Domowa wędlina gotowana

Domowa wędlina gotowana

Domowa wędlina gotowana to przepis bardzo przyjemny w wykonaniu i przede wszystkim bardzo smaczny.  Wędlina gotowana jest idealnie doprawiona i z pewnością polecam ją dla osób, którzy szukają urozmaiceń do obłożenia pieczywa.

  • ½ kg piersi z kurczaka
  • ½ kg szynki wieprzowej
  • 3 łyżeczki peklosoli
  • 1 ząbek czosnkowy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 5 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo

  • kawałek folii termokurczliwy
  • mocny sznurek

Pierwszy dzień

  1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą i odetnij nadmiar tłuszczu.
  2. Przygotuj do osobnych misek mięso. Filet pokrój kostkę (1 cm), a szynkę wieprzową zmiel (jak na mielone).
  3. Dodaj 1½ łyżeczki peklosoli do każdej miski. Wymieszaj i odstaw do lodówki.

Dzień drugi

  1. Filet i szynkę wieprzową połącz ze sobą. Dodaj przyprawy: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka majeranku i 1/2 łyżeczki pieprzu – wymieszaj.
  2. W ½ litra wody rozpuść 5 łyżeczek żelatyny. Dodaj do mięsa, wymieszaj. Mięso musi się trzymać.
  3. Kilka minut wcześniej pomocz folię termokurczliwą w ciepłej wodzie, aby była bardziej plastyczna.
  4. Zawiąż dość mocno początek folii.
  5. Faszeruj folię mięsem, dość ciasno, dociskając łyżką, aby w miarę możliwości nie było powietrza.
  6. Po napełnieniu folii, szczelnie zawiąż koniec folii.
  7. Wędlinę parz w 85°C przez 1 godzinę i 45 minut.
  8. Pozostaw do ostudzenia i schowaj do lodówki. Następnego dnia wędlina jest gotowa! Smacznego!
  • Po ostygnięciu wstaw wędlinę na noc do lodówki, aby żelatyna ściągnęła.
  • Wędlinę można mrozić.
  • Przepis wykonuję z podwójnych proporcji.

Pomysł na kanapki do pracy

Życzę Wam udanych wędlin. Koniecznie podzielcie się w komentarzach swoimi wyrobami!

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.