
Pierwszy przepis w tej kategorii będzie przeznaczony mojej ulubionej zupie, czyli krem z kukurydzy. Zupa jest łatwa w przyrządzeniu, a smakiem zachwyci gości.
Składniki:
- ok. 2 l bulionu
- 3 kolby kukurydzy
- 3 cebule
- 4 ziemniaki
- pietruszka
- litr mleka
- 0,5 l śmietanki 30%
Trudność
Czas ok. 55 minut
Gotowanie zaczynamy od przygotowania bulionu. Bulion musi być klarowny. Następnie przystępujemy do ugotowania kolb kukurydzy. Wrzucamy je, do gotującego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru, na ok 15 minut.
Kiedy kolby kukurydzy stygną, podsmażamy na maśle drobno posiekaną cebulę, do której dokładamy równie drobno pokrojone ziemniaki.
Smażymy je przez 12 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a w wolnej chwili obieramy ziarenka kukurydzy z kolby.
Ziarenka kukurydzy, usmażoną cebulę i ziemniaki wrzucamy do blendera zalewając 3-4 szklankami bulionu. Dokładnie miksujemy, aż powstanie gładka konsystencja.
Uwaga! Kukurydza może mieć skorupkę, z którą blender może sobie nie poradzić, a podczas jedzenia łuski będą drażniły. Po zblenderowaniu samej kukurydzy można ją przecedzić przez sitko. Unikniemy wspomnianych łusek w zupie.
Do gotującego się bulionu, wlewamy zmiksowane ziarenka kukurydzy oraz zmiksowane ziemniaki z cebulą. Pozostawiamy do zagotowania. W garze zaczyna robić się apetycznie. Dla nadania kremowej konsystencji dolewamy 0,5 l śmietanki 30%, energicznie mieszając. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Ja bardzo lubię pietruszkę, więc na koniec dodaję jej całkiem sporo. Krem z kukurydzy jest bardzo sycący. Jednak, jeśli mamy ochotę ją urozmaicić możemy zaserwować ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami pokrojonymi w kostkę.
Zapraszam wszystkich na obiad i życzę smacznego :o)
7Komentarze
Helen G.
2014-01-02Robiłam kiedyś podobną zupę-krem kukurydzy tylko zamiast całych kolb dawałam kukurydzę puszki pod sam koniec gotowania:) Podziwiam – mężczyzna w kuchni, to jest coś:)
Juliett
2014-01-02Wygląda smakowicie. Nie robiłam nigdy takiej i nawet gdyby mi ktoś ją polecił nie wiem czy bym się zdecydowała. Jednak gdy wszystkie składniki mam czarno na białym jest o wiele łatwiej. Może jutro się zdecyduję 🙂 Dzięki za pomysł 🙂
K.
2014-01-02Wygląda smakowicie, ale trochę dupa, bo skąd ja mam wziąć kukurydzę w kolbach o tej porze roku. ;]
Kamson
2014-01-02Czasami można dostać 🙂 A jak nie to ta z puszki też się sprawdza…
Egotiste
2014-01-02Kremy to moje ulubione zupy 🙂 są zdrowe, przepyszne i sycące 🙂
Matt
2014-01-03Nie przepadam za kukurydzą -.-
Ale jak jest w sałatce to zjem ^^
Bina!
2014-01-03pysznosci! uwielbiam 🙂