
Kolejny wakacyjny przepis, czyli soczysta karkówka z grilla w roli głównej. I na wstępie, już Ciebie ostrzegę…
Karkówka jest z miodem i wiem, że wielu smakoszy, absolutnie nie toleruje łączenia słodkich smaków z mięsem. Dlatego od razu uspokajam. Miód w karkówce jest niewyczuwalny. Sprawia, że mięso jest soczyste i delikatne. Co więcej, jeśli raz spróbujesz tej karkówki, inna już nie będzie Ci tak smakowała.
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 50 godz.
Całkowity czas: 60 min
Ilość porcji: 7 porcji
Soczysta karkówka z grilla:
Karkówka to rodzaj mięsa, który dość ciężko się grilluje. Natomiast przedstawię Wam mój sprawdzony przepis na soczystą karkówka z grilla, którą wykonuje się naprawdę szybko.
Sekretem dobrej karkówki jest jej dokładne rozbicie i nakłucie. Do nakłuwania używam specjalnego siekacza, którego igły napowietrzają i dokładnie rozbijają mięso.
Obydwie strony skrop oliwą, następnie dopraw intensywnie świeżo zmielonym pieprzem i solą. Ważne jest, abyś przyprawy dokładnie wklepał w mięso. Karkówkę przypraw z jednej i z drugiej strony.
Kiedy mięso będziesz miał gotowe, oderwij kawałek folii aluminiowej i połóż na niej plaster karkówki. Jedną stronę mięsa oblej miodem, rewers rozsmaruj musztardą francuską. Niektórzy są przerażeni połączeniem typu miód plus mięso. Natomiast już uspokajam. Miód nadaje zdecydowanie podnosi smak i powoduje, że mięso jest soczyste i delikatne. Słyszałem ostatnio, że miód jest darem od Bogów, dlatego nie może zabraknąć jej w naszej karkówce 🙂
Kiedy karkówkę masz doprawioną z jednej i z drugiej strony, możesz dokładnie zawinąć ją w folię aluminiową. Grilluj przez około godzinę czasu, pamiętając aby co jakiś czas obracać karkówkę z lewej na prawą stronę.
Karkówka z grilla będzie gotowa w chwili, gdy będzie miękka. Pod koniec grillowania, możesz wyciągnąć mięso z folii i położyć bezpośrednio na ruszcie na około 5 minut, aby przyrumienić mięso.
Karkówka z grilla
Szybki i smaczny przepis na soczystą karkówkę z grilla.
- 1 kg karkówki
- 4 łyżki oliwy
- 6 łyżek miodu
- 120 gram musztardy francuskiej
- sól i pieprz
- Sekretem dobrem karkówki jest jej dokładne rozbicie i nakłucie.
- Obydwie strony skrop oliwą, następnie dopraw intensywnie świeżo zmielonym pieprzem i solą – przyprawy „wklep” palcami w mięso.
- Tak przygotowane mięso połóż na folii aluminiowej i jedną stronę mięsa obłóż miodem, rewers mięsa rozsmaruj musztardą francuską.
- Zawiń mięso w folię aluminiową i grilluj, aż karkówka będzie soczysta.
- Kiedy karkówka jest gotowa, możesz ją wyciągnąć z folii aluminiowej i grillować chwilę na wolnym ruszcie, by się przyrumieniła.
Sezon grillowy wkrótce się rozpocznie, już nie mogę się doczekać, a Ty? Sprawdź pozostałe przepisy na dania z grilla. Wypróbujesz ten przepis?
Dodaj komentarz