
Przepis na nuggetsy z mięsa mielonego a’la Mc Donald’s przygotowałem jako alternatywę dla klasycznego obiadu z piersi z kurczaka oraz dla niejadków, którzy szukają urozmaicenia. Stąd pyszny przepis na nuggetsy z mięsa mielonego.
Trudność: Średni
Czas przygotowania:
Czas smażenia:
Całkowity czas:
Ilość porcji: 12 porcji
Przepis na nuggetsy z mięsa mielonego, jest właściwie bardziej dedykowany dzieciom, gdyż to im zazwyczaj przeszkadza konsystencja mięsa. Zatem czas to odczarować i zrobić nuggetsy z mięsa mielonego, które są delikatne, chrupiące i bardzo smaczne.
Nuggetsy sposób przygotowania
Filet z piersi opłucz pod bieżącą wodą i osusz w ręczniku papierowym, powycinaj błonki i wyciągnij ewentualne kostki. Mięso pokrój na kawałki, dzięki temu łatwiej będzie je zmielić w maszynce.
Do zmielonego fileta z piersi dodaj jajka, bułkę tartą, mąkę, pieprz i sól – do smaku.
Panierka do nuggetsów
Teraz przygotuj panierkę do nuggetsów. Wszystkie składniki w konkretnych ilościach znajdziesz na dole w przepisie.
Weź niewielką miskę i przełóż do niej: mąkę kukurydzianą, musztardę (ja użyłem delikatesowej), czosnek granulowany, pieprz i sól. Dodaj także mąkę tortową, przegotowaną wodę, przyprawę do kurczaka i paprykę słodką. Składniki ze sobą dokładnie wymieszaj, tak aby nie było żadnych gródek od mąki. Po połączeniu składników panierka do nuggetsów jest gotowa!
Wyrabiaj, panieruj i smaż
Załóż gumowe rękawiczki i w zasięgu ręki przygotuj miseczkę z wodą. Co jakiś czas mocz dłonie w wodzie, mięso nie będzie się aż tak kleiło.
Do niewielkiego garnka wlej szklankę oleju i rozgrzej go. Uformuj z mięsa płaskie kulki, wrzuć je do panierki, następnie obtocz z jednej i drugiej strony. Tak przygotowane mięso przełóż na rozgrzany olej. Smaż ok 10-15 minut. Obserwuj kolor i stopień wysmażenia. Usmażone nuggetsy, połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj na gorąco z frytkami.
Nuggetsy z mięsa mielonego
Delikatne z pyszną panierką, taki właśnie jest przepis na nuggetsy z mięsa mielonego. Smacznego!
Składniki farsz
- 630 g filet z piersi (1 pierś (2 filety))
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli i pieprzu
Składniki panierka
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 3 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 szklanka przegotowanej wody
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 szklanka oleju do smażenia
Nuggetsy farsz
- Pod bieżącą wodą opłucz piersi z kurczaka i osusz. Powycinaj błonki i kostki.
- Mięso pokrój na kawałki i zmiel maszynką do mięsa.
- Dodaj jajka, bułkę tartą, mąkę, pieprz i sól.
- Całość wymieszaj, do połączenia składników.
Panierka do nuggetsów
- Przygotuj niewielką miskę.
- Dodaj wszystkie produkty ze składników na panierkę wymienionych w składnikach. Wymieszaj.
- W niewielkim garnuszku rozgrzej olej. Oleju w garnku musi być tyle, aby nuggetsy były całe zakryte.
- Z mięsa mielonego formuj płaskie kulki, obtocz je w panierce i przełóż na rozgrzany olej.
- Smaż 10-15 minut na złocisty kolor. Podawaj na gorąco z frytkami.
- Gotowe!
Przepis nuggetsy z mięsa mielonego
- Do wyrabiania nuggetsów z mięsa mielonego, warto założyć gumowe rękawiczki i moczyć co chwilę dłonie w miseczce z wodą. Dzięki temu mięso tak bardzo nie przylega.
- Usmażone nuggetsy, połóż i obróć kilka razy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Życzę Wam smacznych nuggetsów, podzielcie się w komentarzach jak Wam smakowały 🙂
3Komentarze
Anqa
2020-05-28Najlepsze! SprobowaLam przepis i sa naprawde pyszne .
Jola76
2020-07-19Wyglądają smacznie. Sprawdzę ten przepis!
Stefa
2020-12-22Najlepszy przepis polecam