
Smaczna i ekspresowa w wykonaniu polewa czekoladowa. Sprawdzi się na większość wypieków, ciast i tortów. To bardzo tradycyjny przepis na polewę czekoladową.
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 4 min
Czas pieczenia: 8 min
Całkowity czas: 12 min
Ilość porcji: 1 porcja
Składniki:
- 100 g masła
- 4½ łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek mleka
Polewa czekoladowa sposób przygotowania:
Lubię tę polewę czekoladową wykorzystywać do większości ciast. Jest bardzo wydajna, klasyczna i smaczna. Przepis zapożyczony od mojej mamy, która była niegdyś cukiernikiem.
Do wykonania polewy czekoladowej będziesz potrzebować jedynie niewielki rondel oraz trzepaczkę rózgową.
Do rondla włóż 100 g masła – to zazwyczaj połowa kostki, dodaj 5 łyżek mleka i 4 łyżki cukru pudru. Na wolnym ogniu podgrzej składniki w taki sposób, aby połączyły się i przyjęły płynną, jednolitą konsystencję.
Ważne jest, aby nie doprowadzić do gotowania. Polewa czekoladowa wymaga również tego, aby ciągle ją mieszać, aby nie doszło do przypalenia składników.
Kiedy masło, mleko i cukier puder się ze sobą połączą, możesz dodać 4½ łyżki ciemnego kakao. Całość dokładnie mieszaj do połączenia się składników. Pamiętaj, aby polewy czekoladowej nie doprowadzić do gotowania.
Kiedy kakao połączy się z pozostałymi składnikami, Twoja polewa czekoladowa jest gotowa. Warto, aby odstawić ją na chwilę, by trochę zastygła i dopiero wtedy dekorować wypieki.
Polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa to przepis tradycyjny i przygotowywany do ciast i deserów przez moją Mamę. Polewa właściwie kakaowa, jest uniwersalnym przepisem w Twojej kuchni.
- 100 g masła ((zazwyczaj połowa kostki))
- 4 i 1/2 łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek mleka
ciągle mieszając, aby nie przypalić:
- W rondlu rozpuść masło.
- Dodaj mleko i cukier puder.
- Kiedy powyższe składniki się ze sobą połączą dodaj ciemnego kakao.
- Kontroluj, aby nie doprowadzić do gotowania.
Polewa czekoladowa – wskazówki
- Nie przesiewam cukru pudru, ani kakao do polewy czekoladowej. W mojej ocenie nie ma żadnej różnicy w gładkości, czy w konsystencji polewy czekoladowej.
- Jeżeli polewa stężeje możesz ją podgrzać i ponownie użyć.
- Opcjonalnie zamiast masła możesz użyć margaryny – natomiast mi polewa zdecydowanie smakuje przy użyciu masła.
- Nie używaj polewy do gorących ciast. Poczekaj, aż ciasto ostygnie w przeciwnym razie polewa czekoladowa spłynie.
- Aby przyspieszyć stężenie polewy czekoladowej, możesz ciasto ze świeżo polaną polewą włożyć na godzinę do lodówki.
Życzę Wam smacznych wypieków z polewą czekoladową. Do czego używacie polewy czekoladowej?
Dodaj komentarz