banner

Polewa czekoladowa

banner
4 min read

Polewa czekoladowa

Smaczna i ekspresowa w wykonaniu polewa czekoladowa. Sprawdzi się na większość wypieków, ciast i  tortów. To bardzo tradycyjny przepis na polewę czekoladową.

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania: 4 min
Czas pieczenia: 8 min
Całkowity czas: 12 min

Ilość porcji: 1 porcja

Składniki:

  • 100 g masła
  • 4½ łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek mleka

Polewa czekoladowa sposób przygotowania:

Lubię tę polewę czekoladową wykorzystywać do większości ciast. Jest bardzo wydajna, klasyczna i smaczna. Przepis zapożyczony od mojej mamy, która była niegdyś cukiernikiem.

Do wykonania polewy czekoladowej będziesz potrzebować jedynie niewielki rondel oraz trzepaczkę rózgową.

Do rondla włóż 100 g masła – to zazwyczaj połowa kostki, dodaj 5 łyżek mleka i 4 łyżki cukru pudru. Na wolnym ogniu podgrzej składniki w taki sposób, aby połączyły się i przyjęły płynną, jednolitą konsystencję.

Ważne jest, aby nie doprowadzić do gotowania. Polewa czekoladowa wymaga również tego, aby ciągle ją mieszać, aby nie doszło do przypalenia składników.

Kiedy masło, mleko i cukier puder się ze sobą połączą, możesz dodać 4½ łyżki ciemnego kakao. Całość dokładnie mieszaj do połączenia się składników. Pamiętaj, aby polewy czekoladowej nie doprowadzić do gotowania.

Kiedy kakao połączy się z pozostałymi składnikami, Twoja polewa czekoladowa jest gotowa. Warto, aby odstawić ją na chwilę, by trochę zastygła i dopiero wtedy dekorować wypieki.

Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa to przepis tradycyjny i przygotowywany do ciast i deserów przez moją Mamę. Polewa właściwie kakaowa, jest uniwersalnym przepisem w Twojej kuchni.

  • 100 g masła ((zazwyczaj połowa kostki))
  • 4 i 1/2 łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek mleka

ciągle mieszając, aby nie przypalić:

  1. W rondlu rozpuść masło.
  2. Dodaj mleko i cukier puder.
  3. Kiedy powyższe składniki się ze sobą połączą dodaj ciemnego kakao.
  4. Kontroluj, aby nie doprowadzić do gotowania.

Polewa czekoladowa – wskazówki

  1. Nie przesiewam cukru pudru, ani kakao do polewy czekoladowej. W mojej ocenie nie ma żadnej różnicy w gładkości, czy w konsystencji polewy czekoladowej.
  2. Jeżeli polewa stężeje możesz ją podgrzać i ponownie użyć.
  3. Opcjonalnie zamiast masła możesz użyć margaryny – natomiast mi polewa zdecydowanie smakuje przy użyciu masła.
  4. Nie używaj polewy do gorących ciast. Poczekaj, aż ciasto ostygnie w przeciwnym razie polewa czekoladowa spłynie.
  5. Aby przyspieszyć stężenie polewy czekoladowej, możesz ciasto ze świeżo polaną polewą włożyć na godzinę do lodówki.

Życzę Wam smacznych wypieków z polewą czekoladową. Do czego używacie polewy czekoladowej?

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.