
Mam dla Was niesamowity i sprawdzony przepis na bułki pszenne. Bułki są ciężkie, pełne i przede wszystkim przepyszne! Charakteryzują się chrupiącym i delikatnym smakiem. Wymagają trochę pracy, ale bez wątpienia są warte wykonania.
Ilekroć piekę bułki pszenne, od razu przypomina mi się dzieciństwo i zapach pieczywa, który unosił się z pobliskiej piekarni. Z tego przepisu wyjdzie około 8 bułek pszennych. Zachęcam Cię, abyś podwoił proporcję, ponieważ bułki rozejdą się w oka mgnieniu.
Trudność: Średni
Czas przygotowania: 1 godz. 45 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 2 godz.
Ilość porcji: 8 porcji
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności w rondelku rozpuść masło. Odstaw garnek na bok i pozostaw do ostudzenia.
Następnie przygotuj rozczyn z drożdży. W niewielkim garnuszku podgrzej mleko – mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę drobnego cukier i łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj szmatką i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Przygotuj teraz naczynie, w którym przez sitko przesiejesz mąkę. Ja swoje bułki wyrabiałem robotem kuchennym, natomiast jeśli nie posiadasz wyrób ciasto ręcznie. Twój rozczyn drożdżowy jest już gotowy, zatem dodaj je stopniowo do przesianej mąki. Wyrabiaj ciasto. Następnie dodaj rozpuszczone i ostudzone masło. Ciągle wyrabiając ciasto.
Ciasto wyrabiaj tak długo, aż przestanie się lepić do ręki i będzie elastyczne.
Wyrobione ciasto odłóż na 1 godzinę i przykryj je szmatką.
Po godzinie, uformuj bułki, powinno wyjść ich 8 sztuk. Ułóż je na blaszce do pieczenia, ponownie przykryj szmatką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ponacinaj bułki pszenne na pół.
Bułki pszenne piecz w piekarniku w temperaturze 220 °C przez około 15 minut, lub do momentu, aż się zarumienią. Podczas pieczenia dokładnie obserwuj wypiek bułek, ponieważ bardzo szybko nabierają koloru. Ja osobiście lubię takie mniej wypieczone, dlatego takie idealne dla mnie to w piekarniku są około 11 minut.
Sprawdzony, pyszny i idealny przepis na bułki pszenne. Z tej receptury wykonasz bułki pszenne, których smak pamiętasz z dzieciństwa.
- 500 g mąki pszennej ((ok. 3 szklanki))
- 15 g drożdży świeżych (lub 1,5 łyżeczki drożdży instant)
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 1 łyżeczka soli
- Rozpuść masło, ostudź.
- Przygotuj rozczyn: pokrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę mąki zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Wymieszaj, przykryj szmatką i pozostaw na 15 minut.
- Do naczynia przesiej 500 g mąki, dodaj do niej wyrośnięty rozczyn drożdży i rozpuszczone, ostudzone masło. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, aż przestanie się kleić.
- Wyrobione ciasto odłóż na 1 godzinę przykryte szmatką.
- Ciasto podziel na 8 równych części. Uformuj z nich bułki i ponownie przykryj szmatką na 30 minut.
- Po tym, czasie ponacinaj bułki na pół (zdjęcie wyżej).
- Piecz w temperaturze 220°C przez około 15 minut, aż bułki się zarumienią.
Przepis na bułki pszenne
- Przed pieczeniem, bułki możesz posypać makiem lub sezamem. Pamiętaj, aby wcześniej je zwilżyć np. wodą lub oliwą, aby ziarna się “przykleiły”.
- Po upieczeniu bułki możesz oprószyć delikatnie mąką.
Wypiekacie własne pieczywo w domu? Zgodzicie się ze mną, że jest o wiele lepsze niż takie kupione w sklepie? Do tej bułki idealnie sprawdzi się domowa wędlina gotowana.
Dodaj komentarz