banner

Przepis na olej czosnkowy

banner
4 min read

Przepis na olej czosnkowy

Przepis na olej czosnkowy jest prosty i szybki w wykonaniu. Bardzo często korzystam z olejów smakowych w kuchni, dlatego chętnie podzielę się z Wami domowym przepisem na olej czosnkowy.

Domyślam się, że jesteś wielbicielem czosnku, pewnie dlatego trafiłeś na ten przepis. Zachęcam Ciebie również do tego, abyś sprawdził mój przepis na sos czosnkowy, który jest najlepszym sosem na świecie 🙂

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 20 min

Ilość porcji: 25 porcji

Przepis na olej czosnkowy:

Składniki, które potrzebujesz na olej czosnkowy wymieniłem na dole tego wpisu w przepisie.

Przepis na domowy olej czosnkowy

Przygotuj olej, ja korzystam z rzepakowego, zresztą taki zastosowałem w przepisie na olej czosnkowy. Wybieraj olej najlepszej jakości z pierwszego tłoczenia. Odmierz szklankę i wlej do niewielkiego garnka.

Czosnek opłucz pod bieżącą wodą i rozdziel na ząbki. Każdy ząbek czosnku obierz ze skórki. Przełóż obrany czosnek do garnka z olejem i gotuj. Tak dokładnie gotuj, na bardzo wolnym ogniu – nie możesz doprowadzić do smażenia. Olej z czosnkiem niech się gotuje, aż smaki się połączą, a czosnek puści swój aromat. Do gotującego się czosnku dodaj również 3 ziarenka pieprzu. Pieprz przed dodaniem dokładnie zmiażdż.

Olej czosnkowy to idealny dodatek do wielu potraw mięsnych, sałat, surówek. Warto mieć w lodówce, pod ręką swój domowy olej czosnkowy.

Przepis na olej czosnkowy

Przepis na olej czosnkowy jest prosty i szybki w wykonaniu. Często korzystam z olejów smakowych, chętnie podzielę się domowym przepisem na olej czosnkowy.

  • 250 ml oleju rzepakowego ((1 szklanka))
  • 1 główka czosnku
  • 3 ziarenka pieprzu
  1. Do niewielkiego garnka wlej olej rzepakowy.
  2. Czosnek opłucz pod bieżącą wodą, podziel na ząbki i obierz dokładnie ze skórki.
  3. Czosnek przełóż do garnka z olejem i gotuj na bardzo wolnym ogniu.
  4. Dodaj zmiażdżone ziarenka pieprzu.
  5. Gotuj przez około 15 minut, aż będziesz czuł aromat czosnku.
  6. Nie doprowadzaj oleju do smażenia.
  7. Przelej do butelki, przechowuj w lodówce.
  8. Smacznego!

Podzielcie się w komentarzach, do czego używacie oleju czosnkowego 🙂

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.