
Takie jest najlepsze. Domowe, podgrzane, z goździkami, gałką muszkatołową i … To nic, że nie lubisz alkoholu, ten przepis może być również dla Ciebie.
Nie jestem w stanie opisać, jak ciężko było mi dzisiaj, właściwie już wczoraj wstać z wyrka. Nie należę do ludzi, którzy mogliby spać do jedenastej, dwunastej. O nie, mnie spanie do południa wykańcza na cały dzień. Dziewiąta, może nawet dziewiąta trzydzieści – to dla mnie optymalna, idealna godzina, o której mógłbym wstawać. Wczoraj zabrakło mi czterdziestu minut, żeby się wyspać i mieć dobry humor.
Niż Dagmara szaleje na dworze, dostarczając mroźnego wiatru – było mi tak zimno przez cały dzień, że wieczorem obiecałem sobie grzańca. Mam dla Was domowy przepis, najzwyklejszy i według mnie najlepszy. Moi przyjaciele bardzo go chwalą – ten napój stał się naszym rytuałem na tą porę roku.
Składniki:
- piwo jasne (alkoholowe, lub bezalkoholowe)
- miód
- goździki
- gałka muszkatołowa
- cynamon
Trudność
Czas ok. 10 minut
Na wstępie napisałem, że przepis jest także dla osób, które nie lubią alkoholu – zamiast piwa alkoholowego, można zastosować bezalkoholowe. Warto jednak pamiętać, że nawet piwo bezalkoholowe ma do 0,5% obj.
Do garnka wlewamy piwo jasne podgrzewając je na niewielkim ogniu. Piwo ma się jedynie zagrzać, ale nie zagotować. Dodajemy łyżkę stołową miodu pszczelego, kilka goździków (5-7) na tarce ścieramy szczyptę gałki muszkatołowej. Kiedy piwo jest odpowiednio gorące wlewamy je do naczynia, mieszamy widelcem, aby miód nie opadł na dno, a pianka która się zrobi, pudrujemy cynamonem.
Może i Wy zaserwujecie swoim przyjaciołom takie piwko?
6Komentarze
DarkesEve
2014-01-11Oj kusisz tym grzańcem 😉 Choć chyba lepsze grzane wino 😉
PT
2014-01-11Przepis wypróbuję, tylko raz piłam takie piwko w gotowym dodatkiem z paczki dość dziwny smak, nawet przyjazny dla podniebienia.
Kamson
2014-01-11Z paczki nie próbowałem i chyba nie chciałbym. Czasami dodaję też łyżkę stołową soku z pomarańczy – też pycha!
Bina!
2014-01-12pycha! dodałabym jeszcze pomarańćze i migdały 🙂
Kaśka
2014-02-10Uwielbiam grzane piwo! Koniecznie muszę zrobić wg tego przepisu 🙂
P.S. Obawiam się, że takich zdjęć u mnie nie uświadczysz…;))
Small Sapphire
2014-02-10Ooo dzięki za nowy przepis 🙂 Ja co prawda do tej pory uwielbiałam z pomarańczą, goździkami i sokiem malinowym, ale lubię czasami coś zmienić. Nie robię tego sama, bo moje kombinowanie nigdy nie wychodzi i jest wielka katastrofa, dlatego bardziej mnie przekonuje taki przepis już sprawdzony u kogoś :). SPRÓBUJĘ!