banner

Pyszne grzane piwo

banner
4 min read

Pyszne grzane piwo

Takie jest najlepsze. Domowe, podgrzane, z goździkami, gałką muszkatołową i … To nic, że nie lubisz alkoholu, ten przepis może być również dla Ciebie.

Nie jestem w stanie opisać, jak ciężko było mi dzisiaj, właściwie już wczoraj wstać z wyrka. Nie należę do ludzi, którzy mogliby spać do jedenastej, dwunastej. O nie, mnie spanie do południa wykańcza na cały dzień. Dziewiąta, może nawet dziewiąta trzydzieści – to dla mnie optymalna, idealna godzina, o której mógłbym wstawać. Wczoraj zabrakło mi czterdziestu minut, żeby się wyspać i mieć dobry humor.

Niż Dagmara szaleje na dworze, dostarczając mroźnego wiatru – było mi tak zimno przez cały dzień, że wieczorem obiecałem sobie grzańca. Mam dla Was domowy przepis, najzwyklejszy i według mnie najlepszy. Moi przyjaciele bardzo go chwalą – ten napój stał się naszym rytuałem na tą porę roku.

 Składniki:

  • piwo jasne (alkoholowe, lub bezalkoholowe)
  • miód
  • goździki
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon

 Trudność  

 Czas ok. 10 minut

Na wstępie napisałem, że przepis jest także dla osób, które nie lubią alkoholu – zamiast piwa alkoholowego, można zastosować bezalkoholowe. Warto jednak pamiętać, że nawet piwo bezalkoholowe ma do 0,5% obj.

 

Do garnka wlewamy piwo jasne podgrzewając je na niewielkim ogniu. Piwo ma się jedynie zagrzać, ale nie zagotować. Dodajemy łyżkę stołową miodu pszczelego, kilka goździków (5-7) na tarce ścieramy szczyptę gałki muszkatołowej. Kiedy piwo jest odpowiednio gorące wlewamy je do naczynia, mieszamy widelcem, aby miód nie opadł na dno, a pianka która się zrobi, pudrujemy cynamonem.

 

Może i Wy zaserwujecie swoim przyjaciołom takie piwko?

Prev Post

6Komentarze

  • DarkesEve
    2014-01-11

    Oj kusisz tym grzańcem 😉 Choć chyba lepsze grzane wino 😉

    Reply
  • PT
    2014-01-11

    Przepis wypróbuję, tylko raz piłam takie piwko w gotowym dodatkiem z paczki dość dziwny smak, nawet przyjazny dla podniebienia.

    Reply
    • Kamson
      2014-01-11

      Z paczki nie próbowałem i chyba nie chciałbym. Czasami dodaję też łyżkę stołową soku z pomarańczy – też pycha!

      Reply
  • Bina!
    2014-01-12

    pycha! dodałabym jeszcze pomarańćze i migdały 🙂

    Reply
  • Kaśka
    2014-02-10

    Uwielbiam grzane piwo! Koniecznie muszę zrobić wg tego przepisu 🙂

    P.S. Obawiam się, że takich zdjęć u mnie nie uświadczysz…;))

    Reply
  • Small Sapphire
    2014-02-10

    Ooo dzięki za nowy przepis 🙂 Ja co prawda do tej pory uwielbiałam z pomarańczą, goździkami i sokiem malinowym, ale lubię czasami coś zmienić. Nie robię tego sama, bo moje kombinowanie nigdy nie wychodzi i jest wielka katastrofa, dlatego bardziej mnie przekonuje taki przepis już sprawdzony u kogoś :). SPRÓBUJĘ!

    Reply

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.