
Sałatka cezar, czyli czas na coś lekkiego i jak zwykle smacznego. Jest to fajna alternatywa na brak pomysłu, na przykład na kolację. Szybki przepis na sos i sałatkę cezar, który wykonasz w zaledwie 30 minut.
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 3 porcje
Sałatka cezar sposób przygotowania:
Pewnie też trafił Ci się dylemat pod tytułem jakiś pomysł na kolację? W związku z tym pojawia się gwiazda wieczoru: sałatka cezar. Jest to prosta i szybka w wykonaniu potrawa, a do tego doskonała w smaku.
Pierś z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w paski. Następnie pokrojone mięso włóż do salaterki, do której dodaj łyżkę oliwy plus pół łyżeczki gotowej przyprawy do kurczaka. Możesz przyprawić również mieszanką własnych, ulubionych przypraw. Mięso dokładnie wymieszaj i odstaw na bok, do połączenia się składników.
W drugiej miseczce wymieszaj składniki na sos do sałatki cezar. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i również odstaw na bok.
Przygotuj masło czosnkowe
Do miseczki przełóż 50 g masła i wyciśnij przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszaj. Zwróć uwagę, abyś miał czosnek pochodził z Polski, ponieważ taki jest najlepszy i najbardziej intensywny.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia umieść paski kurczaka oraz 2 kromki chleba (lub bułki), które przesmaruj wcześniej zrobionym masłem czosnkowym.
Kurczaka piecz przez około 15 minut w temperaturze 180°C, pieczywo piecz przez około 6 minut, ale pieczywo włóż do piekarnika dopiero pod koniec pieczenia kurczaka.
Sałatę dokładnie umyj i osusz, dodaj upieczonego kurczaka i grzanki. Do sałatki możesz dodać swoje ulubione dodatki np. kukurydzę, rzodkiewkę, pomidorki koktajlowe czy paprykę. Kiedy umieścisz w swojej sałatce cezar wszystkie składniki polej sosem cezar i posyp parmezanem. Smacznego!
Sałatka Cezar
Kiedy już nie masz pomysłów, na śniadanie do pracy, czy kolację przychodzi czas na sałatkę Cezar. Smacznego!
Składniki sałatka cezar
- 1 sałata rzymska (lub mix sałat)
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 50 g masła
- 2 kromki chleba (lub 1 bułka)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki parmezanu
- garść orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
Składniki sos do sałatki cezar
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 soku z cytryny
- pieprz do smaku
Sałatka cezar
- Opłucz pierś z kurczaka, osusz i pokrój w paski.
- Do piersi z kurczaka dodaj oliwę i przyprawę – wymieszaj i odstaw.
- Wyciśnij ząbek czosnku z masłem, tworząc masło czosnkowe, którym posmarujesz pieczywo przed wypieczeniem w piekarniku.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i połóż piersi z kurczaka. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180°C.
- Po 10 minutach do piekarnika włóż pieczywo posmarowane masłem czosnkowym. Piecz razem z kurczakiem przez 5 minut.
- Po ostudzeniu kurczaka i grzanek, które należy pokroić w kostkę, wymieszaj składniki na sałatkę cezar.
Sos do sałatki cezar
- W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą składniki do sosu cezar.
- Gotową sałatkę cezar polej sosem.
Jak Wam się podoba przepis na sałatkę cezar? Zapraszam Was do wstawiania zdjęć z Waszymi sałatkami 🙂 Podzielcie się koniecznie w komentarzach 🙂
1Komentarz
Jan
2020-05-01Świetna sałatka, muszę spróbować