
Zapewne zgodzisz się ze mną, że sos czosnkowy to uniwersalny dip do większości potraw. Najczęściej przygotowuję ten sos, kiedy goszczę większą liczbę gości. Najfajniejsze jest, kiedy ktoś smakuje sos i mówi: Rewelacyjny! Jaki jest przepis na sos czosnkowy?
W odpowiedzi na te wszystkie pytania, chętnie podzielę się tym nieskomplikowanym, a jednocześnie rewelacyjnym przepisem na sos czosnkowy. Zachęcam do wypróbowania przepisu na sos czosnkowy, a na pewno powtórzysz go nieraz.
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min
Całkowity czas: 1 godz. 15 min
Ilość porcji: 5 porcji
Sposób przygotowania:
Przygotuj miseczkę, w której wygodnie będzie Ci się mieszało składniki. W pierwszej kolejności umieść w niej jogurt naturalny.
Przygotuj praskę i wyciśnij 3 ząbki czosnku. Sekretem tego przepisu, jest we własnej osobie czosnek. Dosłownie. Kiedy będziesz kupował czosnek na sos, koniecznie zwróć uwagę na kraj pochodzenia. Koniecznie musi być Polska! Z mojego doświadczenia, najlepsze główki czosnku są na rynkach, bazarach od lokalnych działkowiczów. W sklepach najczęściej dostaniesz czosnek z Hiszpanii. Niestety ten jest o wiele mniej intensywny niż ten nasz krajowy.
Następnie dodaj 3 łyżki majonezu i dokładnie wymieszaj, do uzyskania gładkiej konsystencji. Do mieszania sosu czosnkowego używam trzepaczki rózgowej. Dzięki niej mam pewność, że składniki się ze sobą połączą, a dodatkowo sos się napowietrzy, dzięki czemu konsystencja jest kremowa.
Po wymieszaniu składników przyszedł czas na… sekret, czyli majeranek. W rękach rozetrzyj mocno majeranek, aby go pokruszyć i wydobyć maksymalnie aromat. Rzadko kiedy majeranek stosuje się do sosu czosnkowego. Natomiast w tym wypadku robi on całą robotę!
Dopraw szczyptą: świeżo zmielonego pieprzu, soli. Dodaj również łyżeczką cukru.
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 1 godzinę do połączenia się składników. Krótko przed podaniem ponownie wymieszaj.
Sos czosnkowy
Sprawdzony i łatwy przepis na sos czosnkowy. Jeżeli chcesz zachwycić swoich bliskich lub gości smacznym sosem czosnkowym, to ten przepis jest dla Ciebie.
- 3 ząbki czosnku ((polskiego))
- 180 gram jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka majeranku ((płaską))
- 1 łyżeczka cukru ((płaską))
- sól i pieprz (do smaku)
- Do miseczki wlej jogurt i przeciśnij przez praskę czosnek.
- Dodaj majonez i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodaj majeranek, rozcierając, krusząc go w dłoniach.
- Przypraw: cukrem, solą i pieprzem.
- Całość dokładnie wymieszaj, i odstaw na godzinę.
Polecam Ci ten sos do pizzy, sałatek, kanapek, mięs oraz do carpaccio z buraków.
Lubicie sos czosnkowy? Koniecznie podzielcie się w komentarzach, jeśli macie jakieś sprawdzone tricki na sos czosnkowy 🙂 Smacznego.
Dodaj komentarz