
Szybki przepis na sos miodowo-musztardowy. Idealny dodatek do mięs, sałatek i warzyw. W przepisie na sos miodowo-musztardowy, dobrałem proporcje tak, aby w smaku był delikatny, a jednocześnie wyraźny.
Jeśli szukasz pomysłu na sosy i dressingi do sałatek lub innych potraw, zajrzyj do odpowiedniej kategorii na blogu. Najbardziej uniwersalny i pasujący do większości potraw będzie sos czosnkowy – sprawdź przepis.
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 6 min
Całkowity czas: 6 min
Ilość porcji: 4 porcje
Sos miodowo-musztardowy sposób przygotowania:
Sos ten jest stosunkowo łatwy w wykonaniu. Natomiast moja rada jest taka, abyś po dodaniu każdego składnika próbował sos. Zauważyłem, że w zależności od produktu, sos zmienia smak.
Przygotuj sobie niewielką miseczkę, w której umieść wymienione w przepisie składniki.
Sos miodowo-musztardowy przepis:
Zacznij od majonezu – włóż do miseczki 3 łyżki. Kolejno dodaj 2 łyżki dobrego jakościowo miodu. Całość dokładnie wymieszaj i już na tym etapie spróbuj sos, czy na przykład nie powinno być odrobinę więcej miodu?
Teraz dodaj musztardę. W przepisie na sos podałem, aby dodać 1 łyżeczkę musztardy. Natomiast to istotny składnik sosu miodowo-musztardowego, ponieważ on najbardziej zmienia smak. Dodaj najpierw pół łyżeczki musztardy, dokładnie wymieszaj i spróbuj.
Dokładnie łącz składniki ze sobą mieszając, np. trzepaczką rózgową
Możesz w tym momencie dodać pół łyżeczki cytryny, ponownie spróbować. Dostosuj smak do swojego gustu. Ostatnim składnikiem jaki musisz dodać do swojego sosu, to oliwa. Standardowo wymieszaj i spróbuj.
Jak sam widzisz sekretem sosu jest w tym wypadku słowo klucz, które brzmi „spróbuj”.
Sos miodowo-musztardowy
Szybki i sprawdzony przepis na sos miodowo-musztardowy.
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny ((opcjonalnie))
- 1,5 łyżki oliwy
- Do niewielkiej miseczki przełóż 3 łyżki majonezu.
- Dodaj 2 łyżki miodu – dokładnie wymieszaj składniki i spróbuj*.
- Dołóż pół łyżeczki musztardy, połącz składniki i spróbuj*. Wmieszaj drugą połowę musztardy, jeśli smak jest mało wyraźny.
- Dodaj sok z cytryny i podobnie jak z musztardą, dodawaj partiami, wymieszaj i spróbuj*.
- Na końcu dodaj dobrej jakościowo oliwę, wymieszaj, spróbuj* i gotowe 🙂
Sos miodowo-musztardowy przepis:
*) Słowo klucz przepisu to „spróbuj” w zależności od jakości i smaku poszczególnych składników, trzeba redukować ilości niektórych produktów, aby sos wyszedł idealny.
Do czego najczęściej wykorzystujecie ten sos? Koniecznie podzielcie się w komentarzach 🙂
2Komentarze
kuba
2020-04-24wygląda smakowicie 🙂
Szybkie Makijaże
2020-04-24Muszę wypróbować 😉