
Sos pomidorowy na pizzę jest aromatyczny w zapachu, pyszny w smaku i prostu w wykonaniu. Sos pomidorowy na pizzę sprawia, że pizza ma smak niczym z włoskiej pizzerii.
Krótko zaraz po cieście najważniejszy jest sos na pizzę. I wierz mi, że jeśli na wierzch położysz najlepsze składniki, jakie znajdziesz w lodówce, a zrezygnujesz z wykonania sosu pomidorowego na pizzę, to Twojej pizzy będzie dużo brakowało do doskonałości.
Ilekroć w domu wykonuję ten sos, domownicy wiedzą, że będzie pizza. Aromat ziół i przypraw roznosi się po mieszkaniu niczym z pizzerii w Bolonii. Idę z pomocą i pokażę Ci w tym przepisie jak wykonać pyszny sos pomidorowy.
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia : 20 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki, które potrzebujesz do wykonania Sos pomidorowy na pizzę znajdziesz w przepisie na dole tego wpisu.
Jak zrobić sos pomidorowy na pizzę
Przygotowanie sosu na pizzę jest dość sprawne i szybkie w wykonaniu. Pracę nad sosem zacznij od otwarcia puszki z pomidorami i odsączenia z niej wody. Zostaw jednak niewielką część soku w puszce – tak około dwie łyżki stołowe. Kupując pomidory w puszce, warto abyś zwrócił uwagę, by pomidory były bez przypraw.
Do niewielkiego rondla wlej oliwę i rozgrzej ją. Dodaj w całości pomidory z puszki wraz z resztką soku, która została. Czosnek obierz ze skórki, pokrój w piórka i wrzuć do rondelka. Przypraw i dołóż liście świeżej bazylii. Smaż na wolnym ogniu przez 20 minut co jakiś czas mieszając, aż woda z pomidorów odparuje.
Sos pomidorowy na pizzę
Zapach roznosi się po całej kuchni, a Twój sos jest prawie gotowy. Pomidory i inne składniki podczas smażenia zmieniły swoją konsystencję, to doskonale! Pozostaw do ostygnięcia.
Po ostudzeniu wszystkie składniki z rondla przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładko. Sosem możesz posmarować spód pizzy, lub stosować jako sos właściwy. Smacznego!
Sos pomidorowy na pizzę
Aromatyczny, pyszny i o intensywnym smaku, taki jest przepis na sos pomidorowy na pizzę. Sos pomidorowy na pizzę idealnie skomponuje się z domową pizzą.
- 240 g pomidorów bez skórki w puszce ((400 g przed odsączeniem))
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- 5 listków świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- Odcedź pomidory, zostawiając około dwie łyżki stołowe soku.
- W rondelku rozgrzej oliwę.
- Do rozgrzanej oliwy dodaj: pomidory z puszki, dwie łyżki soku z puszki z pomidorów, pokrojony czosnek, oregano, świeżą bazylię, sól i pieprz.
- Smaż na wolnym ogniu przez 20 minut, aż sok odparuje.
- Pozostaw do ostygnięcia.
- Zmiksuj na gładko.
- Gotowe!
Wskazówka: Kupując pomidory w puszce zwróć uwagę, aby były bez żadnych przypraw.
Zachęcam, abyś sprawdził mój przepis na sos czosnkowy.
Czyżby u Ciebie dzisiaj była pizza? Podziel się w komentarzach 🙂
1Komentarz
Gustawa
2020-07-16Wspaniały sos pomidorowy do pizzy!