banner

Surówka z czerwonej kapusty

banner
4 min read

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty to kolejny szybki przepis. Surówka z czerwonej kapusty pasuje do większości dań obiadowych. Koniecznie sprawdź przepis na szybką surówkę do obiadu.

Jeśli lubisz czerwoną kapustę sprawdź przepis na modro kapusta, która smakuje na ciepło i zimno.

Trudność: Łatwy  

Czas przygotowania: 10 min
Całkowity czas: 10 min

Ilość porcji: 6 porcji

Surówka z czerwonej kapusty sposób przygotowania:

Składniki, które potrzebujesz do wykonania surówki z czerwonej kapusty znajdziesz w przepisie na dole tego wpisu.

Do przygotowania tej surówki potrzebujesz niewiele czasu i niewiele składników. Z kapusty zdejmij zewnętrzne liście, wykrój głąb i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Kapustę umyj dokładnie, aby wypłukać piasek, który ewentualnie znajdowałby się w kapuście. Pozostałe warzywa, również opłucz pod bieżącą wodą.

Jabłko umyj i wydrąż dokładnie środek. Do surówki z czerwonej kapusty najlepsze są jabłka o lekko kwaskowatym smaku. Jednym z najsmaczniejszych odmian jest na przykład Szara Reneta.

Surówka z czerwonej kapusty

Przygotowaną wcześniej czerwoną kapustę zetrzyj na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Podobnie postąp z jabłkiem i również je zetrzyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa i jabłko przełóż do miski. Opcjonalnie do surówki z czerwonej kapusty dodaj koperek i natkę pietruszki – drobno posiekany. Następnie dodaj majonez, sok z cytryny i przyprawy: cukier, sól, pieprz.

Twoja surówka z czerwonej kapusty jest już prawie gotowa. Teraz wystarczy, że większą łyżką sałatkową wymieszasz składniki. Mieszaj tak długo, aż majonez połączy się z resztą składników i będziesz miał pewność, że surówka ma jednakowy kolor.

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty to pyszny przepis na dodatek do drugiego dania.

  • ½ kg czerwonej kapusty (1 mała główka)
  • 1 cebula (mniejsza)
  • 1 jabłko
  • szczypta kopru ((opcjonalnie))
  • szczypta świeżej natki pietruszki ((opcjonalnie))
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz (do smaku)
  1. Z czerwonej kapusty zedrzyj zewnętrzne liście, wykrój głąb i umyj.
  2. Pod bieżącą wodą opłucz również: cebulę, jabłko, natkę pietruszki i koperek.
  3. Czerwoną kapustę i jabłko zetrzyj na tarce jarzynowej z dużymi oczkami.
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  5. Tarte warzywa i jabłko przełóż do miski. Dodaj opcjonalnie pietruszkę i koperek.
  6. Dodaj majonez, sok z cytryny i przyprawy: cukier, sól, pieprz – wymieszaj.
  7. Mieszaj tak długo, aż składniki się połączą.
  8. Gotowe!

Surówka z kapusty idealnie pasuje jako dodatek do drugiego dania. Możesz ją przechowywać w lodówce w misce przykrytej folią spożywczą. Poniżej kilka moich przepisów, do których surówka pasuje idealnie:

  1. Kotlety mielone
  2. Kotlety schabowe smażone na smalcu
  3. Przepis na puree ziemniaczane
  4. Bitki w sosie cebulowym

Wypróbowałeś surówkę z czerwonej kapusty? Koniecznie podziel się w komentarzach 🙂

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.