
Surówka z czerwonej kapusty to kolejny szybki przepis. Surówka z czerwonej kapusty pasuje do większości dań obiadowych. Koniecznie sprawdź przepis na szybką surówkę do obiadu.
Jeśli lubisz czerwoną kapustę sprawdź przepis na modro kapusta, która smakuje na ciepło i zimno.
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 10 min
Całkowity czas: 10 min
Ilość porcji: 6 porcji
Surówka z czerwonej kapusty sposób przygotowania:
Składniki, które potrzebujesz do wykonania surówki z czerwonej kapusty znajdziesz w przepisie na dole tego wpisu.
Do przygotowania tej surówki potrzebujesz niewiele czasu i niewiele składników. Z kapusty zdejmij zewnętrzne liście, wykrój głąb i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Kapustę umyj dokładnie, aby wypłukać piasek, który ewentualnie znajdowałby się w kapuście. Pozostałe warzywa, również opłucz pod bieżącą wodą.
Jabłko umyj i wydrąż dokładnie środek. Do surówki z czerwonej kapusty najlepsze są jabłka o lekko kwaskowatym smaku. Jednym z najsmaczniejszych odmian jest na przykład Szara Reneta.
Surówka z czerwonej kapusty
Przygotowaną wcześniej czerwoną kapustę zetrzyj na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Podobnie postąp z jabłkiem i również je zetrzyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa i jabłko przełóż do miski. Opcjonalnie do surówki z czerwonej kapusty dodaj koperek i natkę pietruszki – drobno posiekany. Następnie dodaj majonez, sok z cytryny i przyprawy: cukier, sól, pieprz.
Twoja surówka z czerwonej kapusty jest już prawie gotowa. Teraz wystarczy, że większą łyżką sałatkową wymieszasz składniki. Mieszaj tak długo, aż majonez połączy się z resztą składników i będziesz miał pewność, że surówka ma jednakowy kolor.
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty to pyszny przepis na dodatek do drugiego dania.
- ½ kg czerwonej kapusty (1 mała główka)
- 1 cebula (mniejsza)
- 1 jabłko
- szczypta kopru ((opcjonalnie))
- szczypta świeżej natki pietruszki ((opcjonalnie))
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz (do smaku)
- Z czerwonej kapusty zedrzyj zewnętrzne liście, wykrój głąb i umyj.
- Pod bieżącą wodą opłucz również: cebulę, jabłko, natkę pietruszki i koperek.
- Czerwoną kapustę i jabłko zetrzyj na tarce jarzynowej z dużymi oczkami.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Tarte warzywa i jabłko przełóż do miski. Dodaj opcjonalnie pietruszkę i koperek.
- Dodaj majonez, sok z cytryny i przyprawy: cukier, sól, pieprz – wymieszaj.
- Mieszaj tak długo, aż składniki się połączą.
- Gotowe!

Surówka z kapusty idealnie pasuje jako dodatek do drugiego dania. Możesz ją przechowywać w lodówce w misce przykrytej folią spożywczą. Poniżej kilka moich przepisów, do których surówka pasuje idealnie:
- Kotlety mielone
- Kotlety schabowe smażone na smalcu
- Przepis na puree ziemniaczane
- Bitki w sosie cebulowym
Wypróbowałeś surówkę z czerwonej kapusty? Koniecznie podziel się w komentarzach 🙂
Dodaj komentarz