banner

Surówka z ogórków kiszonych

banner
4 min read

Surówka z ogórków kiszonych

Surówka z ogórków kiszonych jest przepisem szybkim i prostym w wykonaniu. Stanowi doskonały dodatek do drugich dań. Pasuje idealnie do mięs smażonych i duszonych.

Surówka z ogórków kiszonych jest ultra-prosta z wykonaniu. Do wykonania będziesz potrzebował jedynie pięciu składników. Jestem ogromnym fanem prostych i praktycznych przepisów, dlatego znalazł się na blogu.

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania: 8 min
Całkowity czas: 8 min

Ilość porcji: 4 porcje

Surówka z ogórków kiszonych sposób przygotowania:

Składniki, które potrzebujesz do wykonania surówki znajdziesz w przepisie na dole tego wpisu. Oznaczyłem go

Przygotuj sześć średniej wielkości ogórków kiszonych i cebulę. Dodatkowo będziesz potrzebował olej czosnkowy, opcjonalnie możesz użyć zwykłego oleju np. słonecznikowego. Polecam Ci jednak wykonanie własnego, domowego, skorzystaj z mojego przepisu na olej czosnkowy.

Jak zrobić surówkę z ogórków kiszonych

W ręcznik papierowy osusz ogórki kiszone i pokrój w drobną kostkę. Cebulę opłucz pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i również pokrój w drobną kostkę. Pokrojone ogórki i cebulę przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj.

Przygotowane warzywa skrop olejem czosnkowym. Jak wcześniej pisałem możesz użyć zwykłego oleju, np. słonecznikowego. Natomiast surówka z ogórków kiszonych zdecydowanie lepiej smakuje jeśli dodasz olej czosnkowy.

Surówka jest praktycznie gotowa. Wystarczy, że doprawisz ją do smaku pieprzem i solą. Przed przyprawieniem spróbuj, gdyż niekiedy ogórki kiszone bywają słonawe. Składniki dokładnie wymieszaj. Podawaj jako dodatek do drugiego dania.

Surówka z ogórków kiszonych

Surówka z ogórków kiszonych jest przepisem szybkim i prostym w wykonaniu. Stanowi doskonały dodatek do drugich dań. Pasuje idealnie do mięs smażonych i duszonych.

  • 330 g ogórka kiszonego (6 sztuk średniej wielkości)
  • 120 g cebuli (1 sztuka)
  • 1 łyżka oleju czosnkowego
  • sól i pieprz do smaku
  1. Ogórki osusz w ręcznik papierowy i pokrój w drobną kostkę.
  2. Cebulę umyj, obierz ze skórki i również pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z ogórkiem.
  3. Skrop łyżką oleju czosnkowego.
  4. Przypraw do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj.
  5. Gotowe.

Polecam Ci surówkę z ogórków kiszonych i cebuli do moich pozostałych przepisów na:

  1. Kotlety mielone
  2. Bitki w sosie cebulowym
  3. Kotlety schabowe

Z czym podajesz surówkę z kiszonych ogórków?

1Komentarz

  • Smakosz
    2020-09-22

    Pycha !!

    Reply

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.