
Surówka z ogórków kiszonych jest przepisem szybkim i prostym w wykonaniu. Stanowi doskonały dodatek do drugich dań. Pasuje idealnie do mięs smażonych i duszonych.
Surówka z ogórków kiszonych jest ultra-prosta z wykonaniu. Do wykonania będziesz potrzebował jedynie pięciu składników. Jestem ogromnym fanem prostych i praktycznych przepisów, dlatego znalazł się na blogu.
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 8 min
Całkowity czas: 8 min
Ilość porcji: 4 porcje
Surówka z ogórków kiszonych sposób przygotowania:
Składniki, które potrzebujesz do wykonania surówki znajdziesz w przepisie na dole tego wpisu. Oznaczyłem go
Przygotuj sześć średniej wielkości ogórków kiszonych i cebulę. Dodatkowo będziesz potrzebował olej czosnkowy, opcjonalnie możesz użyć zwykłego oleju np. słonecznikowego. Polecam Ci jednak wykonanie własnego, domowego, skorzystaj z mojego przepisu na olej czosnkowy.
Jak zrobić surówkę z ogórków kiszonych
W ręcznik papierowy osusz ogórki kiszone i pokrój w drobną kostkę. Cebulę opłucz pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i również pokrój w drobną kostkę. Pokrojone ogórki i cebulę przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj.
Przygotowane warzywa skrop olejem czosnkowym. Jak wcześniej pisałem możesz użyć zwykłego oleju, np. słonecznikowego. Natomiast surówka z ogórków kiszonych zdecydowanie lepiej smakuje jeśli dodasz olej czosnkowy.
Surówka jest praktycznie gotowa. Wystarczy, że doprawisz ją do smaku pieprzem i solą. Przed przyprawieniem spróbuj, gdyż niekiedy ogórki kiszone bywają słonawe. Składniki dokładnie wymieszaj. Podawaj jako dodatek do drugiego dania.
Surówka z ogórków kiszonych
Surówka z ogórków kiszonych jest przepisem szybkim i prostym w wykonaniu. Stanowi doskonały dodatek do drugich dań. Pasuje idealnie do mięs smażonych i duszonych.
- 330 g ogórka kiszonego (6 sztuk średniej wielkości)
- 120 g cebuli (1 sztuka)
- 1 łyżka oleju czosnkowego
- sól i pieprz do smaku
- Ogórki osusz w ręcznik papierowy i pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę umyj, obierz ze skórki i również pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z ogórkiem.
- Skrop łyżką oleju czosnkowego.
- Przypraw do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj.
- Gotowe.



Polecam Ci surówkę z ogórków kiszonych i cebuli do moich pozostałych przepisów na:
Z czym podajesz surówkę z kiszonych ogórków?
1Komentarz
Smakosz
2020-09-22Pycha !!