banner

Szaszłyki z grilla z ziemniaków

banner
4 min read

Szaszłyki z grilla z ziemniaków

Z ogromną przyjemnością przedstawiam Ci przepis na szaszłyki z grilla z ziemniaków. Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych mięsnych szaszłyków, to ten ziemniaczany przypadnie Ci do gustu.

Sezon grillowy jest już przed nami, dlatego już dzisiaj pragnę Cię zainspirować do zrobienia szaszłyków z grilla z ziemniaków.

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 1 godz. 5 min

Ilość porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z grilla z ziemniaków uwielbiam z młodych ziemniaków. Dlatego w pierwszej kolejności musisz dokładnie wyszorować ziemniaki. Następnie ziemniaki i cebulę pokrój w grubsze plastry.

Na szpilkę lub patyk do szaszłyków przekładaj pokrojone: ziemniaki, cebula i boczek surowy wędzony,

Boczek surowy wędzony przekładaj pomiędzy ziemniakami i cebulą. Boczek może się rozwarstwiać, natomiast jak przyciśniesz go ziemniakiem, szaszłyk będzie stanowił zwartą bryłę. Musisz również pamiętać o tym, aby przekładać boczek raz od góry raz od dołu. Dzięki temu po podaniu szaszłyków z grilla z ziemniaków, z każdej strony szaszłyk będzie wyglądał ładnie.

Przygotowane szaszłyki z grilla z ziemniaków połóż na folii aluminiowej następnie skrop je oliwą z oliwek i dopraw dookoła solą i pieprzem do smaku. Ja bardzo często dodaję świeże liście majeranku, które urozmaica smak tej potrawy. Jeśli lubisz zioła możesz dodać kilka liści bazylii, lub rozmarynu.

Tak przygotowane szaszłyki zawiń w folię aluminiową. Grilluj, lub piecz w piekarniku w temperaturze ok 170°C przez około 60 minut. Musisz kontrolować, pieczenie do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Możesz kontrolować gotowość potrawy, wbijając nóż, widelec, lub wykałaczkę w środkową część szaszłyka – najlepiej w ziemniaka.

Pod koniec grillowania lub pieczenia wyciągnij szaszłyki z folii.  Grilluj lub piecz w piekarniku przez chwilę (ok. 5 min) by się lekko zarumieniły. Musisz kontrolować, aby nie przypalić szaszłyków.

Szaszłyki z grilla z ziemniaków

Szukasz jakieś alternatywy dla tradycyjnego, mięsnego szaszłyka z grilla? Mój przepis na szaszłyki z ziemniaków i boczku na pewno przypadnie Ci do gustu. Zaczynamy!

  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 200 g boczek surowy wędzony
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek (opcjonalnie do smaku)
  1. Wyszoruj ziemniaki.
  2. Ziemniaki i cebulę pokrój w grubsze plastry.
  3. Na patyk do szaszłyków przekładaj kolejno: ziemniaki, cebula, boczek surowy
  4. Boczek surowy wędzony przekładaj pomiędzy ziemniakami i cebulą. Zobacz zdjęcia poniżej.
  5. Przygotowany szaszłyk skrop oliwą.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Gotowy szaszłyk zawiń w folię aluminiową.
  8. Grilluj, lub piecz w piekarniku przez ok 60 minut. Kontroluj, aż ziemniaki będą miękkie.
  9. Pod koniec grillowania lub pieczenia wyciągnij szaszłyki z folii, grilluj lub piecz przez chwilę by się lekko zarumieniły.

Zachęcam do zapoznania się z pozostałymi przepisami na dania z grilla. Oczywiście w komentarzu pochwalcie się, czy wypróbowaliście przepis na szaszłyki z grilla z ziemniaków.

Prev Post

Next Post

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.