
Przyszedł czas na coś słodkiego, czyli tarta z jabłkami, na kruchym i delikatnym spodzie. Uwielbiam tarty, i długo zajęło mi przygotowanie takiej, która będzie miała idealne ciasto i farsz. Aż w końcu, oto przed Wami idealny przepis na tartę jabłkową!
Trudność: Średnia
Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 godz. 10 min
Ilość porcji: 8 porcji
Tarta z jabłkami sposób przygotowania:
Tym razem przyszedł czas na smaczny przepis na tartę z jabłkami. I wierz mi, lub nie, będzie to najlepsza tarta jabłkowa jaką jadłeś w życiu. Okej, przekonaj się sam. Zaczynamy!
Tarta jabłkowa charakteryzuje się pysznym, kruchym ciastem – i od ciasta zacznij. Sprawdzałem naprawdę wiele różnych przepisów na kruche ciasto, aż w końcu udało mi się tak dobrać proporcje, aby nadać mu miano: NAJLEPSZEGO CIASTA NA ŚWIECIE!
Na stolnicę wysyp mąkę. W moim cieście jest to mąka pszenna typ 500, dokładnie 250 g. Następnie dodaj pokrojone, nie za twarde (100 g) masło. Dodaj cukier puder 2/3 objętości szklanki, 1 całe jajko i pół łyżeczki soli.
Składniki posiekaj nożem pod różnymi kątami. Kiedy składniki w miarę możliwości połączą się z masłem, zacznij wyrabiać ciasto. Wyrabiaj w robocie, albo ręcznie do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.
Gdy wyrobisz ciasto zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-60 minut. W międzyczasie przygotuj farsz jabłkowy.
Tarta z jabłkami
Do niewielkiego rondla dodaj wg proporcji podanych w składnikach na farsz: masło, cukier trzcinowy, cynamon, laskę wanilii, sok z cytryny i sól.
Podgrzej składniki, aż masło się roztopi i połączy z cukrem przyjmując gładką konsystencję. Ciągle mieszaj, by nie doprowadzić do przypalenia, a do uzyskania masy. Rondel odstaw do ostudzenia.
Ciasto, które już się schłodziło rozwałkuj – nie może być za grube, ani za chude. Na podstawie proporcji podanych w przepisie pokryjesz nim formę o średnicy 25 cm.
Pięć większych jabłek obierz ze skórki i wydrąż środek. Jabłka przekrój na pół i potnij na średniej grubości plastry. Przygotowane owoce polej przygotowanym sosem, aby jabłka połączyły się z cynamonowym sosem.
Ułóż teraz ciasno jabłka. Ja ułożyłem je na okrągło zaczynając od zewnętrznej strony formy zmierzając do wewnętrznej. Nawet jak na początku jabłka będą się „rozchodziły” – nie przejmuj się. Dokładaj jabłka tam gdzie będzie widać ciasto. Polej z grubsza ułożone jabłka na tarcie sosem, który spłynął na dno miski.
Tartę jabłkową piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C.
Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami to przepis alternatywny dla jabłecznika. Aromatyczny smak jabłek i kruche ciasto, to wszystko w tym przepisie.
Składniki na ciasto
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz
- 5 większych jabłek
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 laska wanilii
- 30 g masła
- pół cytryny
- szczypta soli
Przygotuj ciasto na tartę jabłkową
- Na stolnicę wysyp mąkę, pokrojone w kostkę niezbyt twarde masło, cukier puder, jajko i sól. Wyrabiaj ciasto nożem, delikatnie siekając do połączenia składników.
- Kiedy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto rękoma, lub w robocie kuchennym.
- Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-60 minut.
Przygotuj sos cynamonowy i piecz tartę jabłkową
- Wykonaj sos cynamonowy: w niewielkim garnku rozpuść masło z dodatkiem cukru trzcinowego, cynamonu, laski wanilii, soku z cytryny i soli – ciągle mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Obierz ze skórki jabłka, wydrąż środek, przekrój na pół i potnij na średniej grubości plastry – włóż do miski.
- Przygotowane jabłka polej wcześniej przygotowanym sosem cynamonowym, delikatnie wymieszaj. Wyjmij laskę wanilii, którą dodałeś do sosu cynamonowego.
- Schłodzone ciasto wyjmij z folii, delikatnie podsyp mąką i rozwałkuj na okrągło nie za grubo nie za chudo.
- Pokryj ciastem formę o średnicy około 25 cm i delikatnie nakłuwaj widelcem.
- Jabłka ułóż dowolnie na cieście tarty jabłkowej, lub na kształt rozety.
- Polej jabłka ułożone na tarcie sosem cynamonowym, który został w misce po jabłkach.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 45 minut.
Życzę Wam smacznej tarty! Podzielcie się w komentarzach swoimi tartami 😛
2Komentarze
Kupon
2020-04-01Super przepis mniam:-)
Anonim
2020-04-20Petarda! ?