banner

Tarta z jabłkami

banner
4 min read

Tarta z jabłkami

Przyszedł czas na coś słodkiego, czyli tarta z jabłkami, na kruchym i delikatnym spodzie. Uwielbiam tarty, i długo zajęło mi przygotowanie takiej, która będzie miała idealne ciasto i farsz. Aż w końcu, oto przed Wami idealny przepis na tartę jabłkową!

Trudność: Średnia

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 godz. 10 min

Ilość porcji: 8 porcji

Tarta z jabłkami sposób przygotowania:

Tym razem przyszedł czas na smaczny przepis na tartę z jabłkami. I wierz mi, lub nie, będzie to najlepsza tarta jabłkowa jaką jadłeś w życiu. Okej, przekonaj się sam. Zaczynamy!

Tarta jabłkowa charakteryzuje się pysznym, kruchym ciastem – i od ciasta zacznij. Sprawdzałem naprawdę wiele różnych przepisów na kruche ciasto, aż w końcu udało mi się tak dobrać proporcje, aby nadać mu miano: NAJLEPSZEGO CIASTA NA ŚWIECIE!

Na stolnicę wysyp mąkę. W moim cieście jest to mąka pszenna typ 500, dokładnie 250 g. Następnie dodaj pokrojone, nie za twarde (100 g) masło. Dodaj cukier puder 2/3 objętości szklanki, 1 całe jajko i pół łyżeczki soli.

Składniki posiekaj nożem pod różnymi kątami. Kiedy składniki w miarę możliwości połączą się z masłem, zacznij wyrabiać ciasto. Wyrabiaj w robocie, albo ręcznie do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.

Gdy wyrobisz ciasto zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-60 minut. W międzyczasie przygotuj farsz jabłkowy.

Tarta z jabłkami

Do niewielkiego rondla dodaj wg proporcji podanych w składnikach na farsz: masło, cukier trzcinowy, cynamon, laskę wanilii, sok z cytryny i sól.

Podgrzej składniki, aż masło się roztopi i połączy z cukrem przyjmując gładką konsystencję. Ciągle mieszaj, by nie doprowadzić do przypalenia, a do uzyskania masy. Rondel odstaw do ostudzenia.

Ciasto, które już się schłodziło rozwałkuj – nie może być za grube, ani za chude. Na podstawie proporcji podanych w przepisie pokryjesz nim  formę o średnicy 25 cm.

Pięć większych jabłek obierz ze skórki i wydrąż środek. Jabłka przekrój na pół i potnij na średniej grubości plastry. Przygotowane owoce polej przygotowanym sosem, aby jabłka połączyły się z cynamonowym sosem.

Ułóż teraz ciasno jabłka. Ja ułożyłem je na okrągło zaczynając od zewnętrznej strony formy zmierzając do wewnętrznej. Nawet jak na początku jabłka będą się „rozchodziły” – nie przejmuj się. Dokładaj jabłka tam gdzie będzie widać ciasto. Polej z grubsza ułożone jabłka na tarcie sosem, który spłynął na dno miski.

Tartę jabłkową piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C.

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami to przepis alternatywny dla jabłecznika. Aromatyczny smak jabłek i kruche ciasto, to wszystko w tym przepisie.

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • 5 większych jabłek
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 30 g masła
  • pół cytryny
  • szczypta soli

Przygotuj ciasto na tartę jabłkową

  1. Na stolnicę wysyp mąkę, pokrojone w kostkę niezbyt twarde masło, cukier puder, jajko i sól. Wyrabiaj ciasto nożem, delikatnie siekając do połączenia składników.
  2. Kiedy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto rękoma, lub w robocie kuchennym.
  3. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-60 minut.

Przygotuj sos cynamonowy i piecz tartę jabłkową

  1. Wykonaj sos cynamonowy: w niewielkim garnku rozpuść masło z dodatkiem cukru trzcinowego, cynamonu, laski wanilii, soku z cytryny i soli – ciągle mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Obierz ze skórki jabłka, wydrąż środek, przekrój na pół i potnij na średniej grubości plastry – włóż do miski.
  3. Przygotowane jabłka polej wcześniej przygotowanym sosem cynamonowym, delikatnie wymieszaj. Wyjmij laskę wanilii, którą dodałeś do sosu cynamonowego.
  4. Schłodzone ciasto wyjmij z folii, delikatnie podsyp mąką i rozwałkuj na okrągło nie za grubo nie za chudo.
  5. Pokryj ciastem formę o średnicy około 25 cm i delikatnie nakłuwaj widelcem.
  6. Jabłka ułóż dowolnie na cieście tarty jabłkowej, lub na kształt rozety.
  7. Polej jabłka ułożone na tarcie sosem cynamonowym, który został w misce po jabłkach.
  8. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 45 minut.

Życzę Wam smacznej tarty! Podzielcie się w komentarzach swoimi tartami 😛

2Komentarze

  • Kupon
    2020-04-01

    Super przepis mniam:-)

    Reply
  • Anonim
    2020-04-20

    Petarda! ?

    Reply

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.