
Tym razem zapiekanka z pieczarkami. Każdy czasami ma ochotę na takiego fast fooda, mimo że mamy świadomość, że nie są do końca zdrowe. Dlatego mam alternatywę, czyli domowa zapiekanka z pieczarkami!
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 10 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 4 porcje
Sposób przygotowania:
Przepis za zapiekanka z pieczarkami przygotowałem dla dwóch osób. Po dwie połówki bagietki dla osoby. Zetrzyj 100 g żółtego sera na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Przygotuj również ogórek konserwowy – pokrój go w ultra-cienkie paski.
Bagietkę przekrój na pół. Możesz również skorzystać z mojego przepisu na bułki pszenne, aby wypiec swoje bagietki.
W pierwszej kolejności przygotuj smarowidła – tak sobie je potocznie nazywam. Przyrządź masło czosnkowe: masło (50 g) przełóż do małej miseczki i wyciśnij przez praskę 1 ząbek czosnku – całość dokładnie wymieszaj. Przyrządź szybki sos keczupowy: wyciśnij do miseczki odrobinę keczupu, dodaj szczyptę oregano, ziół prowansalskich, szczyptę soli i pieprzu – wymieszaj.
Okej, wiem, że przez niektórych to rozwiązanie może nie być dobre, a coś takiego jak sos keczupowy nie istnieje, ale … skoro domowy fast food, to delikatnie można zgrzeszyć! Poza tym, czy nie wygląda smacznie?
Zapiekanka z pieczarkami
Posmaruj bagietki masłem czosnkowym i sosem keczupowym. Pieczarki umyj, oczyść , obierz i pokrój w paski. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozpuść 25 g masła, na którym zeszklij pokrojoną cebulę. Kiedy cebula uzyska delikatnie złotawy kolor i wydzieli swój zapach, dodaj pieczarki.
Do pieczarek dodaj po chwili szczyptę soli, aby usunąć z nich wodę. Następnie dopraw pieprzem i smaż do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości.
Na wcześniej przygotowaną bagietkę nałóż po brzegi przygotowane pieczarki z cebulą. I przykryj całość żółtym serem, który starłeś na początku.
Zapiekanki z pieczarkami piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10 minut – do rozpuszczenia się żółtego sera. Zapiekanka z pieczarkami jest właściwie gotowa. Wystarczy, że po wyciągnięciu z piekarnika udekorujesz ją majonezem i keczupem. Samczego!
Zapiekanka z pieczarkami
Zapiekanka z pieczarkami to przepis idealny, jeśli masz ochotę na fast foda w wydaniu domowym. Pomysł na szybki obiad, czy kolację.
- 2 bagietki
- 250 g pieczarek
- 100 g żółtego sera
- 75 g masła ((50 g masła + 25 g masła))
- 1 ząbek czosnku
- 2 ogórki konserwowe
- 1 mała cebula
- keczup
- majonez
- szczypta: bazylii, ziół prowansalskich, soli i pieprzu
- Bagietki przekrój na pół.
- Na tarce jarzynowej zetrzyj ser na duże oczka.
- Ogórek konserwowy pokrój w cienkie plastry.
Przygotuj masło czosnkowe: masło (50 g) wymieszaj z 1 ząbkiem czosnku.
Przygotuj sos keczupowy: do miseczki wyciśnij trochę keczupu, wymieszaj ze szczyptą oregano, ziół prowansalskich, soli i pieprzu.
- Oczyść, umyj i obierz pieczarki. Pokrój je w paski. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Rozpuść na patelni resztę masła, czyli 25 g, zeszklij cebulę i dodaj pieczarki.
- Dodaj do pieczarek szczyptę soli, aby usunąć z nich wodę, po chwili dopraw pieprzem.
- Bagietki pokryj wcześniej przygotowanym masłem czosnkowym i sosem keczupowym
- Bagietki wyłóż pieczarkami i żółtym serem.
- Piecz w piekarniku temperaturze 180°C przez około 10 minut.
Co sądzicie o przepisie na zapiekanka z pieczarkami? Wykonujecie ją podobnie jak ja?
Dodaj komentarz