banner

Zapiekanka z pieczarkami

banner
4 min read

Zapiekanka z pieczarkami

Tym razem zapiekanka z pieczarkami. Każdy czasami ma ochotę na takiego fast fooda,  mimo  że mamy świadomość, że nie są do końca zdrowe. Dlatego mam alternatywę, czyli domowa zapiekanka z pieczarkami!

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 10 min
Całkowity czas: 40 min

Ilość porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania:

Przepis za zapiekanka z pieczarkami przygotowałem dla dwóch osób. Po dwie połówki bagietki dla osoby. Zetrzyj 100 g żółtego sera na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Przygotuj również ogórek konserwowy – pokrój go w ultra-cienkie paski.

Bagietkę przekrój na pół. Możesz również skorzystać z mojego przepisu na bułki pszenne, aby wypiec swoje bagietki.

W pierwszej kolejności przygotuj smarowidła – tak sobie je potocznie nazywam. Przyrządź masło czosnkowe: masło (50 g) przełóż do małej miseczki i wyciśnij przez praskę 1 ząbek czosnku – całość dokładnie wymieszaj. Przyrządź  szybki sos keczupowy:  wyciśnij do miseczki odrobinę keczupu, dodaj szczyptę oregano, ziół prowansalskich, szczyptę soli i pieprzu – wymieszaj.

Okej, wiem, że przez niektórych to rozwiązanie może nie być dobre, a coś takiego jak sos keczupowy nie istnieje, ale … skoro domowy fast food, to delikatnie można zgrzeszyć! Poza tym, czy nie wygląda smacznie?

Zapiekanka z pieczarkami

Posmaruj bagietki masłem czosnkowym i sosem keczupowym. Pieczarki umyj, oczyść , obierz i pokrój w paski. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozpuść 25 g masła, na którym zeszklij pokrojoną cebulę. Kiedy cebula uzyska delikatnie złotawy kolor i wydzieli swój zapach, dodaj pieczarki.

Do pieczarek dodaj po chwili szczyptę soli, aby  usunąć z nich wodę.  Następnie dopraw pieprzem i smaż do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości.

Na wcześniej przygotowaną bagietkę nałóż po brzegi przygotowane pieczarki z cebulą. I przykryj całość żółtym serem, który starłeś na początku.

Zapiekanki z pieczarkami piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10 minut – do rozpuszczenia się żółtego sera.  Zapiekanka z pieczarkami jest właściwie gotowa.  Wystarczy, że po wyciągnięciu z piekarnika udekorujesz ją majonezem i keczupem. Samczego!

Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami to przepis idealny, jeśli masz ochotę na fast foda w wydaniu domowym. Pomysł na szybki obiad, czy kolację.

  • 2 bagietki
  • 250 g pieczarek
  • 100 g żółtego sera
  • 75 g masła ((50 g masła + 25 g masła))
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 mała cebula
  • keczup
  • majonez
  • szczypta: bazylii, ziół prowansalskich, soli i pieprzu
  1. Bagietki przekrój na pół.
  2. Na tarce jarzynowej zetrzyj ser na duże oczka.
  3. Ogórek konserwowy pokrój w cienkie plastry.

Przygotuj masło czosnkowe: masło (50 g) wymieszaj z 1 ząbkiem czosnku.

Przygotuj sos keczupowy: do miseczki wyciśnij trochę keczupu, wymieszaj ze szczyptą oregano, ziół prowansalskich, soli i pieprzu.

  1. Oczyść, umyj i obierz pieczarki. Pokrój je w paski. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Rozpuść na patelni resztę masła, czyli 25 g, zeszklij cebulę i dodaj pieczarki.
  3. Dodaj do pieczarek szczyptę soli, aby usunąć z nich wodę, po chwili dopraw pieprzem.
  4. Bagietki pokryj wcześniej przygotowanym masłem czosnkowym i sosem keczupowym
  5. Bagietki wyłóż pieczarkami i żółtym serem.
  6. Piecz w piekarniku temperaturze 180°C przez około 10 minut.

Co sądzicie o przepisie na zapiekanka z pieczarkami? Wykonujecie ją podobnie jak ja?

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.