banner

Babka ziemniaczana

banner
4 min read

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana – przepis najlepszy, sprawdzony i 1:1 z mojego rodzinnego domu. Babka ziemniaczana nazywana też: nagus czy tarciuch. Tak czy inaczej, to ziemniaczany pomysł na obiad.

Babka ziemniaczana, nagus, tarciuch ziemniaczany

U każdego w domu nosił inną nazwę, natomiast mówimy o jednym i tym samym. W przepisie na  babkę ziemniaczaną, nagus, czy tarciuch ziemniaczany będę posługiwał się: babka ziemniaczana.

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 1 godz. 30 min
Całkowity czas: 1 godz. 55 min

Ilość porcji: 8 porcji

Babka ziemniaczana sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i włóż do miski z wodą – niech czekają na swoją kolej. Do babki ziemniaczanej najlepsze są ziemniaki typu C i B, to na przykład: Orlik (B), Bryza (C), Jutrzenka (C), czy Grecja (C). Pisałem o nich przy okazji przepisu na placki ziemniaczane.

Składniki na babkę ziemniaczaną znajdują się w przepisie na dole tego wpisu.

Kiełbasę i boczek w kostkę

Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę i podsmaż delikatnie na patelni. Dodanie boczku jest opcjonalne. Po usmażeniu kiełbasę (i/lub boczek) przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Zetrzyj warzywa

Obrane ziemniaki odcedź i osusz. Zetrzyj ziemniaki, czosnek i cebulę na tarce jarzynowej o małych oczkach, lub użyj maszynki do mielenia. Tartych warzyw nie odciskaj z wody.

Babka ziemniaczana

Do tartych ziemniaków, cebuli i czosnku dodaj podsmażoną kiełbasę i boczek (opcjonalnie). Wbij jajko, dodaj sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę i dokładnie wymieszaj, tak aby składniki się ze sobą połączyły. Przygotuj blachę i wysmaruj ją tłuszczem. U mnie blaszka ma 27,5 cm x 22,5 cm, jednak zdecydowanie możesz użyć większej.

Jeśli wymieszałeś dokładnie składniki i wysmarowałeś blachę tłuszczem przełóż na nią masę ziemniaczaną. Teraz możesz zacząć pieczenie w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 1 godz. 30 min.

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana – przepis najlepszy, sprawdzony i 1:1 z mojego rodzinnego domu. Babka ziemniaczana nazywana też: nagus czy tarciuch. Tak czy inaczej, to ziemniaczany pomysł na obiad.

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 jajko
  • 500 g wieprzowej kiełbasy
  • 200 g boczek surowy wędzony ((opcjonalnie))
  • 10 g smalcu ((opcjonalnie do wysmarowania blaszki))
  1. Ziemniaki umyj, obierz i opłucz.
  2. Kiełbasę (i boczek) pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Po zakończeniu smażenia przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  3. Wcześniej obrane ziemniaki, odcedź i osusz. Zetrzyj warzywa na tarce jarzynowej o małych oczkach. Zetrzyj według kolejności: ziemniaki, cebula, czosnek i znów ziemniaki – aby składniki dokładnie się połączyły.
  4. Do tartych warzyw dodaj: kiełbasę (z boczkiem), jajko, sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę i wymieszaj do połączenia się składników.
  5. Blachę wysmaruj tłuszczem i przełóż do niej masę ziemniaczaną. Nagrzej piekarnik.
  6. Piecz w temperaturze 180°C przez 1 godz. 30 min.
  7. Gotowe. Smacznego!

W Waszych domach też jest to „babka ziemniaczana”, czy raczej nazywacie ją inaczej? Podzielcie się w komentarzach 🙂

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.