
Babka ziemniaczana – przepis najlepszy, sprawdzony i 1:1 z mojego rodzinnego domu. Babka ziemniaczana nazywana też: nagus czy tarciuch. Tak czy inaczej, to ziemniaczany pomysł na obiad.
Babka ziemniaczana, nagus, tarciuch ziemniaczany
U każdego w domu nosił inną nazwę, natomiast mówimy o jednym i tym samym. W przepisie na babkę ziemniaczaną, nagus, czy tarciuch ziemniaczany będę posługiwał się: babka ziemniaczana.
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 1 godz. 30 min
Całkowity czas: 1 godz. 55 min
Ilość porcji: 8 porcji
Babka ziemniaczana sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i włóż do miski z wodą – niech czekają na swoją kolej. Do babki ziemniaczanej najlepsze są ziemniaki typu C i B, to na przykład: Orlik (B), Bryza (C), Jutrzenka (C), czy Grecja (C). Pisałem o nich przy okazji przepisu na placki ziemniaczane.
Składniki na babkę ziemniaczaną znajdują się w przepisie na dole tego wpisu.
Kiełbasę i boczek w kostkę
Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę i podsmaż delikatnie na patelni. Dodanie boczku jest opcjonalne. Po usmażeniu kiełbasę (i/lub boczek) przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Zetrzyj warzywa
Obrane ziemniaki odcedź i osusz. Zetrzyj ziemniaki, czosnek i cebulę na tarce jarzynowej o małych oczkach, lub użyj maszynki do mielenia. Tartych warzyw nie odciskaj z wody.
Babka ziemniaczana
Do tartych ziemniaków, cebuli i czosnku dodaj podsmażoną kiełbasę i boczek (opcjonalnie). Wbij jajko, dodaj sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę i dokładnie wymieszaj, tak aby składniki się ze sobą połączyły. Przygotuj blachę i wysmaruj ją tłuszczem. U mnie blaszka ma 27,5 cm x 22,5 cm, jednak zdecydowanie możesz użyć większej.
Jeśli wymieszałeś dokładnie składniki i wysmarowałeś blachę tłuszczem przełóż na nią masę ziemniaczaną. Teraz możesz zacząć pieczenie w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 1 godz. 30 min.
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana – przepis najlepszy, sprawdzony i 1:1 z mojego rodzinnego domu. Babka ziemniaczana nazywana też: nagus czy tarciuch. Tak czy inaczej, to ziemniaczany pomysł na obiad.
- 2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 jajko
- 500 g wieprzowej kiełbasy
- 200 g boczek surowy wędzony ((opcjonalnie))
- 10 g smalcu ((opcjonalnie do wysmarowania blaszki))
- Ziemniaki umyj, obierz i opłucz.
- Kiełbasę (i boczek) pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Po zakończeniu smażenia przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Wcześniej obrane ziemniaki, odcedź i osusz. Zetrzyj warzywa na tarce jarzynowej o małych oczkach. Zetrzyj według kolejności: ziemniaki, cebula, czosnek i znów ziemniaki – aby składniki dokładnie się połączyły.
- Do tartych warzyw dodaj: kiełbasę (z boczkiem), jajko, sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę i wymieszaj do połączenia się składników.
- Blachę wysmaruj tłuszczem i przełóż do niej masę ziemniaczaną. Nagrzej piekarnik.
- Piecz w temperaturze 180°C przez 1 godz. 30 min.
- Gotowe. Smacznego!



W Waszych domach też jest to „babka ziemniaczana”, czy raczej nazywacie ją inaczej? Podzielcie się w komentarzach 🙂
Dodaj komentarz