banner

Fasolka po bretońsku

banner
4 min read

Fasolka po bretońsku

Bezwarunkowo stwierdzam, że jest to najlepsza fasolka po bretońsku, jaką jadłem. Udało mi się tak dobrać dodatki i proporcje, że ta fasolka po bretońsku jest idealna w smaku!

Fasolkę po bretońsku wykonałem praktycznie z podwójnej porcji składników. Danie to wymaga trochę pracy, i zawsze dochodzę do wniosku, że nadmiar, który zostanie z obiadu „zostawię na później”. To znaczy, że fasolka po bretońsku jest jedną z tych potraw, które można zawekować w słoiku. Wystarczy, że nałożysz do słoika fasolkę, a słoik włożysz do gotującej wody. Po około 10 minutach słoik się zawekuje, i ekspresowy obiad masz z głowy.

Trudność: Średnia

Czas przygotowania: 12 godz.
Czas gotowania: 2 godz.
Całkowity czas: 14 godz.

Ilość porcji: 12 porcji

Fasolka po bretońsku sposób przygotowania:

Danie niby tradycyjne, natomiast dzisiaj przed Tobą najpyszniejszy przepis na fasolkę po bretońsku.

Zacznij zatem od wsypania fasoli do większej miski i zalania jej wodą. Mocz w taki sposób fasolę przez 12 godzin. Użyj większej miski, gdyż fasola, gdy napęcznieje w wodzie zwiększy swoją objętość.

Tak odstaną (12 h) fasolę należy odcedzićWylanie wody z fasoli powoduje, że fasolka po bretońsku nie jest za gęsta, ale co najważniejsze nie ma po niej problemów gastrycznych, gdyż właściwości z fasoli są wylane razem z wodą.

Fasolka po bretońsku start!

Przygotuj sobie duży garnek – u mnie 6 L, do którego włóż fasolę i zalej ją 2 L zimnej świeżej wody. Do wody z fasolą dodaj 4 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego i łyżeczkę soli.

W międzyczasie przygotuj mięso. Ja w swoim przepisie używam 600 g boczku surowego wędzonego, z którego odcinam skóry  i nadmiar tłuszczu – odcięte części boczku wrzucam do gotującej fasolki po bretońsku. Dwa różne gatunki kiełbasy wieprzowej oraz kiełbasa z jelenia. W przepisie napisałem, że jest to wybór opcjonalny (kiełbasa z jelenia), gdyż nie każdy przepada za dziczyzną. W zamian możesz oczywiście dodać inną kiełbasę na przykład z wieprzowiny.

Od tego momentu zaczynamy gotować fasolę przez około 1 godz. 30 min. Celowo napisałem około, gdyż ten czas zazwyczaj wystarcza, jest optymalny. Natomiast gotujemy do momentu, aż fasola będzie miękka.

Całkowity czas gotowania fasolki po bretońsku wynosi 2 godziny. Czyli podsumowując 1 godz. 30 minut, do uzyskania miękkości fasoli, a kolejne pół godziny dla połączenia się przypraw, smaków.

W międzyczasie podsmaż boczek do zarumienienia się i dodaj go do gotującej fasoli. Gotuj pod przykryciem.

Po 1 godz. 30 min wyciągnij skórę odciętą z boczku.

Kiedy danie się gotuje, na tej samej patelni – co smażyłeś przed chwilą boczek, podsmaż pokrojone w kostkę kiełbasy, po chwili dodaj 2  pokrojone w kostkę cebule. Na sam koniec smażenia dodaj przez wyciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj do fasolki po bretońsku DOPIERO, gdy fasola będzie miękka.

Dopraw fasolkę po bretońsku

W kuchni rozchodzą już się piękne zapachy, ale jeszcze bardziej je podkręcimy.

Minęła 1 godz. i 30 min fasola jest miękka – celowo podkreślam ten czas co chwilę, gdyż odgrywa od ważną rolę w tym przepisie. Dodaj 800 ml passaty pomidorowej – ja dodaję passatę swojego wyrobu, natomiast taka ze sklepu również zda egzamin. Ponadto dodaj łyżeczkę papryki słodkiej wędzonej, 2 łyżki stołowe roztartego w dłoniach majeranku, łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu i  sól do smaku. Z solą musisz uważać, ponieważ kiełbasy i boczek bywają słone, aby nie przesolić fasolki po bretońsku przed dodaniem soli spróbuj.

Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to przepis najlepszy pod słońcem. Składniki w przepisie dobrałem tak, że jest idealna w smaku i najbardziej wymagającym smakoszom przypadnie do gustu!

  • 800 g fasoli „Piękny Jaś”
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 600 g boczku surowego wędzonego
  • 450 g kiełbasy wieprzowej ((2 gatunki 190 g i 280 g))
  • 120 g kiełbasy z jelenia ( (opcjonalnie))
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 800 ml passaty pomidorowej
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowania dzień wcześniej

  1. Do większej miski wsyp fasolę i mocz w wodzie przez 12 godzin.

Przepis właściwy

  1. Odcedź fasolę.
  2. Do dużego garnka (u mnie 6 L), włóż odcedzoną fasolę i zalej 2 L zimnej wody.
  3. Z boczku surowego wędzonego odetnij skóry i nadmiar tłuszczu. Odcięte części boczku wrzuć do garnka z fasolą.
  4. Dodaj 4 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego i łyżeczkę soli.
  5. Od tego momentu gotuj przez 1 godz. 30 min*, aż fasola będzie miękka, + 30 minut do czasu na połączenie się składników. Czyli razem 2 godziny.
  6. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do gotującej fasolki po bretońsku. Gotuj pod przykryciem.
  7. Po 1 godz. 30 min wyciągnij skórę odciętą z boczku.
  8. Podsmaż na patelni po boczku pokrojoną w kostkę: kiełbasę i cebulę i pod sam koniec wyciśnij czosnek. Dołóż do fasolki po bretońsku, dopiero gdy fasola będzie miękka.
  9. Dodaj 800 ml passaty pomidorowej.
  10. Przypraw fasolkę po bretońsku: papryką słodką wędzoną, roztartym w dłoniach majerankiem, pieprzem i solą do smaku. Z solą musisz podejść ostrożnie, ponieważ wiele mięsa jest wędzonego, łatwo przesolić.
  11. Wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut. Gotowe!

Fasolka po bretońsku przepis:

  • Kiedy moczysz fasolę w misce wlej więcej wody, gdyż fasola napęcznieje.
  • Jeśli gotujesz w tej samej wodzie co moczyła się fasola, to fasolka po bretońsku będzie gęsta.
  • Wylanie wody, w której moczyła się fasola niweluje problemy gastryczne.
  • * W przepisie na fasolkę po bretońsku, czas gotowania podałem jako 1 godz. 30 min. Natomiast gotuj do momentu, aż fasola będzie miękka – zależy od rodzaju fasoli.

Fasolka po bretońsku jest gotowa! A Wam życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.