
Bezwarunkowo stwierdzam, że jest to najlepsza fasolka po bretońsku, jaką jadłem. Udało mi się tak dobrać dodatki i proporcje, że ta fasolka po bretońsku jest idealna w smaku!
Fasolkę po bretońsku wykonałem praktycznie z podwójnej porcji składników. Danie to wymaga trochę pracy, i zawsze dochodzę do wniosku, że nadmiar, który zostanie z obiadu „zostawię na później”. To znaczy, że fasolka po bretońsku jest jedną z tych potraw, które można zawekować w słoiku. Wystarczy, że nałożysz do słoika fasolkę, a słoik włożysz do gotującej wody. Po około 10 minutach słoik się zawekuje, i ekspresowy obiad masz z głowy.
Trudność: Średnia
Czas przygotowania: 12 godz.
Czas gotowania: 2 godz.
Całkowity czas: 14 godz.
Ilość porcji: 12 porcji
Fasolka po bretońsku sposób przygotowania:
Danie niby tradycyjne, natomiast dzisiaj przed Tobą najpyszniejszy przepis na fasolkę po bretońsku.
Zacznij zatem od wsypania fasoli do większej miski i zalania jej wodą. Mocz w taki sposób fasolę przez 12 godzin. Użyj większej miski, gdyż fasola, gdy napęcznieje w wodzie zwiększy swoją objętość.
Tak odstaną (12 h) fasolę należy odcedzić. Wylanie wody z fasoli powoduje, że fasolka po bretońsku nie jest za gęsta, ale co najważniejsze nie ma po niej problemów gastrycznych, gdyż właściwości z fasoli są wylane razem z wodą.
Fasolka po bretońsku start!
Przygotuj sobie duży garnek – u mnie 6 L, do którego włóż fasolę i zalej ją 2 L zimnej świeżej wody. Do wody z fasolą dodaj 4 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego i łyżeczkę soli.
W międzyczasie przygotuj mięso. Ja w swoim przepisie używam 600 g boczku surowego wędzonego, z którego odcinam skóry i nadmiar tłuszczu – odcięte części boczku wrzucam do gotującej fasolki po bretońsku. Dwa różne gatunki kiełbasy wieprzowej oraz kiełbasa z jelenia. W przepisie napisałem, że jest to wybór opcjonalny (kiełbasa z jelenia), gdyż nie każdy przepada za dziczyzną. W zamian możesz oczywiście dodać inną kiełbasę na przykład z wieprzowiny.
Od tego momentu zaczynamy gotować fasolę przez około 1 godz. 30 min. Celowo napisałem około, gdyż ten czas zazwyczaj wystarcza, jest optymalny. Natomiast gotujemy do momentu, aż fasola będzie miękka.
Całkowity czas gotowania fasolki po bretońsku wynosi 2 godziny. Czyli podsumowując 1 godz. 30 minut, do uzyskania miękkości fasoli, a kolejne pół godziny dla połączenia się przypraw, smaków.
W międzyczasie podsmaż boczek do zarumienienia się i dodaj go do gotującej fasoli. Gotuj pod przykryciem.
Po 1 godz. 30 min wyciągnij skórę odciętą z boczku.
Kiedy danie się gotuje, na tej samej patelni – co smażyłeś przed chwilą boczek, podsmaż pokrojone w kostkę kiełbasy, po chwili dodaj 2 pokrojone w kostkę cebule. Na sam koniec smażenia dodaj przez wyciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj do fasolki po bretońsku DOPIERO, gdy fasola będzie miękka.
Dopraw fasolkę po bretońsku
W kuchni rozchodzą już się piękne zapachy, ale jeszcze bardziej je podkręcimy.
Minęła 1 godz. i 30 min fasola jest miękka – celowo podkreślam ten czas co chwilę, gdyż odgrywa od ważną rolę w tym przepisie. Dodaj 800 ml passaty pomidorowej – ja dodaję passatę swojego wyrobu, natomiast taka ze sklepu również zda egzamin. Ponadto dodaj łyżeczkę papryki słodkiej wędzonej, 2 łyżki stołowe roztartego w dłoniach majeranku, łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu i sól do smaku. Z solą musisz uważać, ponieważ kiełbasy i boczek bywają słone, aby nie przesolić fasolki po bretońsku przed dodaniem soli spróbuj.
Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku to przepis najlepszy pod słońcem. Składniki w przepisie dobrałem tak, że jest idealna w smaku i najbardziej wymagającym smakoszom przypadnie do gustu!
- 800 g fasoli „Piękny Jaś”
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 600 g boczku surowego wędzonego
- 450 g kiełbasy wieprzowej ((2 gatunki 190 g i 280 g))
- 120 g kiełbasy z jelenia ( (opcjonalnie))
- 4 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 800 ml passaty pomidorowej
- pieprz i sól do smaku
Przygotowania dzień wcześniej
- Do większej miski wsyp fasolę i mocz w wodzie przez 12 godzin.
Przepis właściwy
- Odcedź fasolę.
- Do dużego garnka (u mnie 6 L), włóż odcedzoną fasolę i zalej 2 L zimnej wody.
- Z boczku surowego wędzonego odetnij skóry i nadmiar tłuszczu. Odcięte części boczku wrzuć do garnka z fasolą.
- Dodaj 4 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego i łyżeczkę soli.
- Od tego momentu gotuj przez 1 godz. 30 min*, aż fasola będzie miękka, + 30 minut do czasu na połączenie się składników. Czyli razem 2 godziny.
- Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do gotującej fasolki po bretońsku. Gotuj pod przykryciem.
- Po 1 godz. 30 min wyciągnij skórę odciętą z boczku.
- Podsmaż na patelni po boczku pokrojoną w kostkę: kiełbasę i cebulę i pod sam koniec wyciśnij czosnek. Dołóż do fasolki po bretońsku, dopiero gdy fasola będzie miękka.
- Dodaj 800 ml passaty pomidorowej.
- Przypraw fasolkę po bretońsku: papryką słodką wędzoną, roztartym w dłoniach majerankiem, pieprzem i solą do smaku. Z solą musisz podejść ostrożnie, ponieważ wiele mięsa jest wędzonego, łatwo przesolić.
- Wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut. Gotowe!
Fasolka po bretońsku przepis:
- Kiedy moczysz fasolę w misce wlej więcej wody, gdyż fasola napęcznieje.
- Jeśli gotujesz w tej samej wodzie co moczyła się fasola, to fasolka po bretońsku będzie gęsta.
- Wylanie wody, w której moczyła się fasola niweluje problemy gastryczne.
- * W przepisie na fasolkę po bretońsku, czas gotowania podałem jako 1 godz. 30 min. Natomiast gotuj do momentu, aż fasola będzie miękka – zależy od rodzaju fasoli.
Fasolka po bretońsku jest gotowa! A Wam życzę smacznego!
Dodaj komentarz