
Przepis na kopytka dedykuję wszystkim, którzy robią je pierwszy raz. Prosty, sprawdzony i zapożyczony od mojej babci przepis na najlepsze kopytka na świecie!
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 25 min (ziemniaki) i 5 min (kluski)
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 4 porcje
Kopytka sposób przygotowania:
Przygotuj 1 kg ziemniaków: umyj, obierz ze skórki i opłucz. Ziemniaki włóż do garnka i zalej wrzącą, osoloną wodą. Większe ziemniaki przekrój na pół. Gotuj, aż będą miękkie ok. 20-30 min.
Ugotowane ziemniaki odcedź z wody, dokładnie rozetrzyj ubijakiem*, lub tłuczkiem, aby przybrały gładką konsystencję
* Drugą metodą jest przepuszczenie ugotowanych ziemniaków dwukrotnie przez maszynkę. Osobiście stosuję tą sprawniejszą, czyli ziemniaki dokładnie rozcieram tłuczkiem.
Jak zrobić kopytka?
Ziemniaki pozostaw do ostudzenia. Dodaj składniki, które wymieniłem w przepisie na dole.
Mąkę, jajko wymieszaj łyżką, lub posiekaj nożem. Ciasto przełóż na blat, lub stolnicę i szybko wyrabiaj rękoma. Wyrabiaj, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Ciasto powinno mieć pulchną, delikatną i jednolitą konsystencję.
Formowanie kopytek
Ciasto podziel na 4 części, podsyp delikatnie mąką pszenną (tortową). Z ciasta uformuj wałki, które delikatnie spłaszcz nożem. Krój na niewielkie kawałki pod skosem tworząc kopytka. Oprósz dłonie mąką, dzięki temu ciasto nie będzie przywierało. Zacznij gotować kluski krótko po ich wyrobieniu.
Jeśli dodasz więcej mąki do ciasta, będzie Ci łatwej je wyrabiać. Wówczas ciasto będzie twardsze, a Twoje kluski będą miały mniej delikatną konsystencję.
Ile gotować kopytka?
Przygotuj garnek z pokrywką, wstaw osoloną wodę i doprowadź ją do wrzenia. Do gotującej wody wkładaj pojedynczo kopytka: nie za dużo, aby miały od siebie odstęp i podczas gotowania się nie sklejały.
Kopytka gotuj przez około 4 minut do miękkości, co jakiś czas mieszając. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania wyciągnij jedną kluskę, spróbuj czy jest ugotowana.
Kluski ziemniaczane zaczną wypływać, to znak że są gotowe. Ugotowane kluski ziemniaczane wyciągaj dużą cedzakową łyżką, przekładając je do miski. Opcjonalnie, możesz skropić je olejem, aby się łatwiej porcjowało.
Kopytka
Przepis na kopytka, tradycyjne, smaczne, delikatne. Podawaj na ciepło
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki pszennej (tortowa) ((1 szklanka))
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli ((płaska))
- Przygotuj ziemniaki: umyj, obierz ze skórki i opłucz.
- Ziemniaki zalej wrzątkiem z dodatkiem soli. Gotuj do miękkości przez ok. 20-30 min.
- Ugotowane ziemniaki rozetrzyj ubijakiem, lub tłuczkiem, do czasu aż nie będzie gródek.
- Ostudź ziemniaki.
- Dodaj dwa rodzaje mąki i jajko – wymieszaj łyżką, lub posiekaj nożem.
- Ciasto przełóż na stolnicę wcześniej posypaną mąką i szybko wyrabiaj ciasto, aż będzie miało pulchną konsystencję.
- Ciasto podziel na 4 równe części.
- Uformuj wałek, spłaszcz go delikatnie nożem i krój pod skosem, tworząc kopytka.
- Do gotującej wody, wkładaj pojedynczo kopytka. Gotuj pod przykryciem do miękkości, ok. 4 minuty.
- Wyciągaj dużą cedzakową łyżką.
- Podawaj na gorąco.
Kopytka
- Zamiast rozcierania ugotowanych ziemniaków tłuczkiem lub ubijakiem, ziemniaki możesz puścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia.
- Formując kopytka dłonie delikatnie oprósz mąką – wówczas ciasto nie będzie przywierało.
- Jeśli kopytka wypływają do góry podczas gotowania, to znak, że są gotowe.
- Pod koniec gotowania możesz wyciągnąć jedną kluskę i spróbować, czy jest ugotowana.
Kopytka podawaj na ciepło do dań mięsnych, z sosami, owocami, lub masłem i cukrem. Z czym Ty podasz swoje?
Dodaj komentarz