
Tradycyjny przepis na kotlety mielone. Pewnie każdy miał okazję spróbować i pewnie każdy ma jakieś wspomnienia z kotletem związane. Przedstawiam Wam najsmaczniejszy przepis na kotlety mielone.
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 25 min
Czas smażenia: 25 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 8 porcji
Sposób przygotowania:
Mielone nie są trudne w przygotowaniu. W kuchni kieruję się zasadą dobrych produktów i wykonywania potraw od postaw.
Zatem zacznij od opłukania pod bieżącą wodą łopatki wieprzowej i pokrojenia jej na mniejsze części – tak, aby zmieściła się do maszynki. Wybierając miskę do mięsa mielonego, weź nieco większą, tak by zmieściły się wszystkie składniki. Za chwilę będziesz w niej wyrabiał mięso na kotlety.
Kotlety mielone
Czerstwą bułkę (mieszczącą się w dłoni), włóż do miseczki i zalej ją całą szklanką mleka, aby napęczniała. Weź jedną, średniej wielkości cebulę pokrój w kostkę i zeszklij ją na patelni z odrobiną tłuszczu, ostudź.
Do miski, w której zmieliłeś mięso dodaj ostudzoną, podsmażoną cebulę. Z bułki odciśnij nadmiar mleka i wbij jedno jajko. Dodaj przyprawy: 1 łyżeczkę soli, 3 łyżeczki pieprzu i 2 łyżeczki roztartego w dłoniach majeranku. Wszystkie składniki połącz ze sobą, mieszając ręką. Wyrabiaj mięso tak długo, aż przyjmie gładką i delikatną konsystencję, a składniki się ze sobą połączą.
Kotlety mielone przepis
Z przepisu na mielone wyjdzie 8 średniej wielkości kotletów. Jeśli chcesz, aby wszystkie kotlety były podobnej wielkości podziel mięso na osiem w miarę równych kawałków, tak jak zrobiłem to poniżej.
Kotlety mielone – panierowanie
Przygotuj głęboki talerz, do którego wsyp bułkę tartą – jedynie w niej panieruj mielone. Jeśli chcesz, aby mięso nie kleiło się do ręki, zwilż ją w miseczce z wodą. Formuj kotlety, następnie panieruj je dokładnie z każdej strony w bułce tartej.
Jak smażyć kotlety mielone?
Na patelni rozgrzej tłuszcz: 50 g smalcu, lub zamiennie możesz użyć 4 łyżki oleju słonecznikowego. Ułóż na rozgrzanym tłuszczy na patelni kotlety jeden obok drugiego i smaż na złocisty kolor. To jeden z ostatnich etapów, ponieważ kotlety są już prawie gotowe! Mielone przewróć na drugą stronę, dopiero gdy jedna jest usmażona i chrupiąca.
Kotlety mielone
Przepis na kotlety mielone, to najbardziej tradycyjne i ponadczasowe danie, które pamiętam z domu rodzinnego.
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 średnia cebula
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki bułki tartej
- 50 g smalcu (lub 4 łyżki oleju słonecznikowego)
- majeranek
- sól i pieprz do smaku
- Do miseczki wlej szklankę mleka i włóż czerstwą bułkę (wielkości dłoni), aż do napęcznienia.
- Łopatkę wieprzową opłucz pod bieżącą wodą i pokrój ją na mniejsze kawałki, aby zmieściła się do maszynki do mięsa.
- Zmiel łopatkę wieprzową.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na patelni z dodatkiem tłuszczu.
- Z bułki (moczonej) odciśnij nadmiar mleka i dodaj ją do mięsa mielonego.
- Dołóż również: jajka, ostudzoną, podsmażoną cebulę, sól, pieprz i roztarty w dłoniach majeranek.
- Wyrabiaj mięso, aż składniki się ze sobą połączą, a mięso mielone przyjmie gładką konsystencję.
- Kotlety podziel na osiem równych części.
- Formuj kotlety wielkości dłoni. Obtocz je w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju (lub smalcu) na złocisty kolor, z dwóch stron. Kotlety mielone odwróć na drugą stronę, dopiero gdy jedna jest w pełni wysmażona.
- Gotowe, smacznego 🙂


Z czym podawać kotlety mielone?
Mielone, możesz podawać z warzywami, oto kilka propozycji:
- Przepis na puree ziemniaczane
- Marchewka z groszkiem
- Buraczki zasmażane
- Sałata ze śmietaną
- Surówka z młodej kapusty
- Mizerią
- Surówka z kapusty pekińskiej
Podzielcie się w komentarzach z jakim dodatkiem najlepiej smakują Wam mielone 🙂
Dodaj komentarz