banner

Kotlety mielone

banner
4 min read

Kotlety mielone

Tradycyjny przepis na kotlety mielone. Pewnie każdy miał okazję spróbować i pewnie każdy ma jakieś wspomnienia z kotletem związane. Przedstawiam Wam najsmaczniejszy przepis na kotlety mielone.

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania: 25 min
Czas smażenia: 25 min
Całkowity czas: 50 min

Ilość porcji: 8 porcji

Sposób przygotowania:

Mielone nie są trudne w przygotowaniu. W kuchni kieruję się zasadą dobrych produktów i wykonywania potraw od postaw.

Zatem zacznij od opłukania pod bieżącą wodą łopatki wieprzowej i pokrojenia jej na mniejsze części – tak, aby zmieściła się do maszynki. Wybierając miskę do mięsa mielonego, weź nieco większą, tak by zmieściły się wszystkie składniki. Za chwilę będziesz w niej wyrabiał mięso na kotlety.

Kotlety mielone

Czerstwą bułkę (mieszczącą się w dłoni), włóż do miseczki i zalej ją całą szklanką mleka, aby napęczniała. Weź jedną, średniej wielkości cebulę pokrój w kostkę i zeszklij ją na patelni z odrobiną tłuszczu, ostudź.

Do miski, w której zmieliłeś mięso dodaj ostudzoną, podsmażoną cebulę. Z bułki odciśnij nadmiar mleka i wbij jedno jajko. Dodaj przyprawy: 1 łyżeczkę soli, 3 łyżeczki pieprzu i 2 łyżeczki roztartego w dłoniach majeranku. Wszystkie składniki połącz ze sobą, mieszając ręką. Wyrabiaj mięso tak długo, aż przyjmie gładką i delikatną konsystencję, a składniki się ze sobą połączą.

Kotlety mielone przepis

Z przepisu na mielone wyjdzie 8 średniej wielkości kotletów. Jeśli chcesz, aby wszystkie kotlety były podobnej wielkości podziel mięso na osiem w miarę równych kawałków, tak jak zrobiłem to poniżej.

Kotlety mielone – panierowanie

Przygotuj głęboki talerz, do którego wsyp bułkę tartą – jedynie w niej panieruj mielone. Jeśli chcesz, aby mięso nie kleiło się do ręki, zwilż ją w miseczce z wodą. Formuj kotlety, następnie panieruj je dokładnie z każdej strony w bułce tartej.

Jak smażyć kotlety mielone?

Na patelni rozgrzej tłuszcz: 50 g smalcu, lub zamiennie możesz użyć 4 łyżki oleju słonecznikowego. Ułóż na rozgrzanym tłuszczy na patelni kotlety jeden obok drugiego i smaż na złocisty kolor. To jeden z ostatnich etapów, ponieważ kotlety są już prawie gotowe! Mielone przewróć na drugą stronę, dopiero gdy jedna jest usmażona i chrupiąca.

Kotlety mielone

Przepis na kotlety mielone, to najbardziej tradycyjne i ponadczasowe danie, które pamiętam z domu rodzinnego.

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 50 g smalcu (lub 4 łyżki oleju słonecznikowego)
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  1. Do miseczki wlej szklankę mleka i włóż czerstwą bułkę (wielkości dłoni), aż do napęcznienia.
  2. Łopatkę wieprzową opłucz pod bieżącą wodą i pokrój ją na mniejsze kawałki, aby zmieściła się do maszynki do mięsa.
  3. Zmiel łopatkę wieprzową.
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na patelni z dodatkiem tłuszczu.
  5. Z bułki (moczonej) odciśnij nadmiar mleka i dodaj ją do mięsa mielonego.
  6. Dołóż również: jajka, ostudzoną, podsmażoną cebulę, sól, pieprz i roztarty w dłoniach majeranek.
  7. Wyrabiaj mięso, aż składniki się ze sobą połączą, a mięso mielone przyjmie gładką konsystencję.
  8. Kotlety podziel na osiem równych części.
  9. Formuj kotlety wielkości dłoni. Obtocz je w bułce tartej.
  10. Smaż na rozgrzanym oleju (lub smalcu) na złocisty kolor, z dwóch stron. Kotlety mielone odwróć na drugą stronę, dopiero gdy jedna jest w pełni wysmażona.
  11. Gotowe, smacznego 🙂

Z czym podawać kotlety mielone?

Mielone, możesz podawać z warzywami, oto kilka propozycji:

  1. Przepis na puree ziemniaczane
  2. Marchewka z groszkiem
  3. Buraczki zasmażane
  4. Sałata ze śmietaną
  5. Surówka z młodej kapusty
  6. Mizerią
  7. Surówka z kapusty pekińskiej

Podzielcie się w komentarzach z jakim dodatkiem najlepiej smakują Wam mielone 🙂

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.