banner

Kotlety schabowe

banner
4 min read

Kotlety schabowe

Kotlety schabowe to tradycyjna potrawa, która bardzo często gości na naszych stołach. Oczywiście jest wiele różnych kombinacji na kotlety schabowe, zaś chciałbym Wam przedstawić przepis najbardziej tradycyjny!

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania: 15 min
Czas smażenia: 20 min
Całkowity czas: 35 min

Ilość porcji: 2 porcje

Sposób przygotowania:

Pewnie nieraz próbowałeś eksperymentować z kotletami schabowymi, jednak najsmaczniejsze są w tym wydaniu tradycyjnym i taki właśnie zaprezentuję w tym przepisie.

Zacznij od dokładnego rozbicia kotletów ze schabu. Kotlety rozbij umieszczając kawałek mięsa pomiędzy folią spożywczą, dzięki temu unikniesz przebicia kotletów na wylot.

Kotlety schabowe moczone w maślance

Zawsze kotlety rozbijam wieczorem, moczę w maślance i zostawiam w lodówce na całą noc. Dzięki temu kotlety po wysmażeniu są bardziej soczyste i kruche. Kiedyś dodawałem też  do maślanki surową cebulę pokrojoną w piórka. Natomiast nie zauważyłem w smaku kotletów dużej różnicy, dlatego nie praktykuję tego zabiegu.

Twoje kotlety przeleżały całą noc, są więc gotowe na wysmażenie. Zacznij od tego, aby odsączyć nadmiar maślanki z kotletów.

Oprósz kotlety schabowe z jednej i z drugiej strony świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Przygotuj trzy głębokie talerze, w których będziesz panierował mięso. Do pierwszego talerza wsyp 1 łyżkę mąki pszennej, do drugiego talerza 4 łyżki bułki tartej, a do trzeciego talerza wbij jajko, które roztrzep trzepaczką rózgową.

Panierowanie kotletów schabowych

Zacznij panierować kotlety, według kolejności: najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Pamiętaj, aby dokładnie panierować mięso z jednej i z drugiej strony!

Tak przygotowane kotlety schabowe możesz zacząć smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Tradycyjne kotlety schabowe smaży się na smalcu – i w taki sposób zawsze obrumieniam swoje kotlety. Natomiast zamiennie możesz użyć oleju rzepakowego do smażenia. Proporcje smalcu lub oleju masz podane na samej górze przepisu w składnikach.

Przyznaj, czy nie wyglądają smakowicie? Kotlety schabowe smaż przez około 20 minut, po 10 minut dla każdej strony mięsa. Kontroluj smażenie.

Kotlety schabowe

Przepis na tradycyjne kotlety schabowe, danie tradycyjne i ponadczasowe. Często goszczą na naszych stołach i są przez wielu lubiane. Oto tradycyjny przepis na kotlety schabowe.

  • 360 g schabu ((2 duże kotlety))
  • 1 szklanka maślanki
  • 60 g smalcu (lub 4 łyżki oleju rzepakowego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  1. Przełóż schab między folię spożywczą i roztłucz dokładnie kotlety.
  2. Rozbite kotlety mocz jak najdłużej w maślance, nawet na całą noc.
  3. Odsącz ręcznikiem papierowym, nadmiar maślanki z mięsa.
  4. Schab dopraw z jednej i z drugiej strony pieprzem i solą.
  5. Panieruj mięso na kotlety schabowe najpierw: w mące, w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Panieruj obydwie strony.
  6. Rozgrzej na patelni smalec (lub olej) i smaż, aż zarumienią się na złoto.
  7. Po zakończeniu smażenia, odsącz kotlety schabowe na ręczniku papierowym, aby wchłonął tłuszcz.
  8. Podawaj gorące. Smacznego 🙂

Kotlety schabowe:

  • Gdy rozbijasz mięso na kotlety schabowe włóż je pomiędzy folię spożywczą, unikniesz przebicia mięsa na wylot.
  • Pamiętaj, że gdy moczysz mięso na kotlety schabowe w maślance przechowuj je w lodówce.
  • Przyprawy wcieraj ręką w mięso, wówczas lepiej przejdzie przyprawami.

Kotlety schabowe możesz podawać z:

  1. mizeria,
  2. groszek z marchewką,
  3. buraczki zasmażane,
  4. sałata ze śmietaną,
  5. purée ziemniaczane.

Zgodzisz się ze mną, że takie kotlety to idealna propozycja na niedzielny obiad? Ja takie smaki pamiętam ze swojego rodzinnego domu… Pycha! Życzę Wam smacznego, tradycyjnego obiadu!

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.