
Na delikatnym lekko chrupkim cieście, szybkie w wykonaniu danie to pizza z patelni. Taka pizza to idealna propozycja na kolację, często dodaję do niej swoje ulubione składniki.
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 3 porcje
Sposób przygotowania:
Ze składników, które podałem wyżej zrobiłem trzy pizzę o średnicy około 28 cm . Pizza z patelni to fajna alternatywa do osób, które nie posiadają piekarnika w domu. Dzięki temu przepisowi mogą zrobić pizzę na patelni.
Do miski wsyp niezbędne składniki do wyrobienia ciasta. 3 szklanki mąki przesiej przez sitko, dodaj 2 łyżki oliwy, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę ulubionych ziół, po pół łyżeczki soli i cukru. Składniki wymieszaj. Dodaj 70 ml ciepłej wody – nie może być za gorąca, ani za zimna. Ugniataj ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję – ciasto będzie dobre kiedy przestanie się kleić do ręki. Jeśli ciasto na pizzę będzie lepiło, delikatnie posyp mąką.
Ciasto z wyżej wymienionych składników podziel na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkuj, aby powstało koło zbliżone do średnicy patelni. Rozwałkuj ciasto tak, aby nie było za grube, ani za chude. Rozgrzej patelnię i dodaj dosłownie 2-3 krople oliwy. Połóż ciasto na patelni, smaż na wolnym ogniu.
Kiedy jedną stronę ciasta na pizzę masz obsmażoną, odwróć ciasto na drugą, posmaruj sosem i dodaj pozostałe składniki.
Aby wykonać sos keczupowy wymieszaj w miseczce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 6 łyżeczek keczupu, pół łyżeczki ziół prowansalskich – dopraw: szczyptą: świeżo zmielonego pieprzu, soli. Sos dokładnie wymieszaj i posmaruj usmażoną jedną stronę pizzy.
Pizza z patelni
Na pizzę możesz położyć swoje ulubione dodatki. W moim przypadku dodałem usmażone na patelni pieczarki z cebulą, szynkę, świeży pomidor i starty żółty ser. Kiedy będziesz smażył pizzę z dodatkami pamiętaj, aby przykryć patelnię. Smaż przez około 15 min – również na wolnym ogniu – kontroluj po tym jak roztapia się ser.
Prawda, że wygląda smacznie?
Pizza z patelni
Pizza z patelni to przepis na obiad lub kolację. Pizza jest na delikatnym chrupiącym cieście.
Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy
- 1 czubata łyżeczka łyżeczka ulubionych ziół np. prowansalskich, bazylii, oregano
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Składniki na farsz (dowolnie)
- 2 pomidory
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 200 g żółtego sera, lub mozzarella
- 12 plastrów szynki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 6 łyżeczek keczupu
- Przygotuj składniki, którymi obłożysz pizzę. Cebulę podsmaż z pieczarkami, ser zetrzyj na tarce jarzynowej na duże oczka.
- Przygotuj sos keczupowy: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego wymieszaj z 6 łyżeczkami keczupu. Przypraw szczyptą ulubionych ziół.
- 3 szklanki mąki przesiej do miski, dodaj 2 łyżki oliwy, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę ulubionych ziół, pieprz i sól do smaku.
- Wyrabiaj ciasto rękoma lub w robocie kuchennym.
- Jeśli ciasto będzie lepiło się do ręki, delikatnie podsyp mąką.
- Ciasto podziel na trzy równe części i rozwałkuj ciasto na wielkość patelni.
- Na patelnię dodaj 2-3 krople oliwy i połóż rozwałkowany placek.
- Kiedy ciasto z jednej strony się usmaży, obróć placek i usmażoną część posmaruj sosem keczupowym.
- Pizzę z patelni obłóż swoimi ulubionymi dodatkami i smaż pod przykryciem przez około 15 minut – kontroluj, aż ser się rozpuści.
Kiedy ser się rozpuści, a spód pizzy będzie delikatnie chrupiący, Twoje danie będzie prawie gotowe. Ciasto jest delikatne, chrupiące, smaczne. Dlatego jeśli szukasz fajnego pomysłu na kolację, skorzystaj z przepisu na pizzę z patelni. Pizzę możesz podać z sosem:
- pomidorowym
- sosem czosnkowym
- pesto
- musztardowym
- śmietanowym
- miodowo musztardowym
Moja pizza z patelni jest z dodatkiem świeżej bazylii, a Ty z czym najczęściej podajesz swoją pizzę?
1Komentarz
Stefciu
2020-04-23Mega! wypróbowałem przepis, typowo studencki zrobiłem przegląd lodówki. Wiecej takich!!!!!! Pozdrawiam