banner

Placki ziemniaczane

banner
4 min read

Placki ziemniaczane

Kolejna propozycja na obiad, czyli przepis na placki ziemniaczane. Przed Tobą tradycyjny, smaczny i łatwy w wykonaniu przepis na placki ziemniaczane. Zaczynamy!

Placki ziemniaczane mogę zaliczyć do znanych przez wielu i najbardziej tradycyjnych dań obiadowych. Zapewne pamiętacie to danie ze swoich rodzinnych domów. Wspominam placki podawane z kwaśną śmietaną – właśnie takie jak w tym przepisie. Ale również jako dziecko uwielbiałem posypane cukrem – dzisiaj mój smak nieco zmutował i nie odważyłbym się takiego połączenia.

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania: 20 min
Czas smażenia: 10 min
Całkowity czas: 30 min

Ilość porcji: 4 osób

Placki ziemniaczane sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i umyj. Następnie obierz ze skórki i przełóż do miski z wodą, aby nie czarniały.

Jakie ziemniaki do placków ziemniaczych?

Najlepiej wybieraj ziemniaki, które zawierają w sobie dużo skrobi. Warto wybierać ziemniaki typu C (mączysty), lub typu B (ogólnoużytkowy). Ziemniaki, które najlepiej nadają się do placków, to na przykład: Orlik (B), Bryza (C), Jutrzenka (C), czy Grecja (C).

Zetrzyj ziemniaki i cebulę

Kolejnym krokiem, który będziesz musiał uczynić, to tarcie ziemniaków. Ja zawsze ziemniaki ścieram na duże oczka. Do tarcia ziemniaków użyj tarki jarzynowej, lub maszynki do tarcia. Osobiście jestem zwolennikiem tego drugiego rozwiązania. Na tej samej tarce, ale do osobnej miski zetrzyj cebulę i czosnek, które później dodasz do masy na placki ziemniaczane.

Ziemniaki możesz również zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach, wówczas konsystencja ciasta na placki ziemniaczane będzie zbliżona do papki. Mi jednak bardziej smakują placki ścierane na dużych oczkach, które charakteryzują się poszarpanymi brzegami.

Odciśnij wodę z ziemniaków

Kolejnym krokiem, który należy wykonać, to odciśnięcie nadmiaru wody z ziemniaków. Przygotuj lnianą szmatkę, którą połóż na durszlak. W szmatkę zawiń garść ziemniaków i odciśnij wodę. Odciśnięte z wody ziemniaki włóż do suchej miski. Wodę z ziemniaków również możesz odcedzić przez sitko.

Placki ziemniaczane

Do miski z odciśniętymi ziemniaki z wody możesz dodać kolejne składniki, czyli startą cebulę z czosnkiem, jajka, mąkę, pieprz i sól. Gramatura składników jest wymieniona w przepisie na dole tego wpisu. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, używając drewnianej łyżki. Po wyrobieniu masy i połączeniu składników możesz przejść do smażenia.

Ile oleju do placków ziemniaczanych?

Jest to pytanie, na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wiadome jest, że jeśli oleju będzie zbyt mało, placki będą się przypalały. Oleju nie może być za dużo, gdyż placki będą „pływały” i będą tłuste. Wlej tyle oleju na patelnię, aby cała jej powierzchnia była zakryta. Możesz również smażyć na smalcu, placki są równie bardzo smaczne!

Ile czasu smażyć placki ziemniaczane

Sekretem dobrze usmażonych placków jest przede wszystkim właściwe rozgrzanie oleju. Dobrze rozgrzany olej to taki, który po przełożeniu placków na rozgrzany tłuszcz będzie skwierczał. Smaż placki na złocisty kolor z jednej i drugiej strony, co jakiś czas kontroluj kolor. To ile czasu smażyć placki ziemniaczane ciężko określić. Zależy, czy gotujesz na ogniu, czy na płycie indukcyjnej oraz jakiego używasz oleju. Średni czas smażenia placków na kuchence gazowej – w moim wypadku wynosi 10 minut, natomiast nie jest to reguła.

Po usmażeniu odsącz olej, który pozostał na plackach ziemniaczanych. Tłuszcz możesz odsączyć używając ręcznika papierowego.

Placki ziemniaczane

Pyszny i sprawdzony przepis na placki ziemniaczane, które są chrupiące i idealnie doprawione.

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • pół szklanki oleju do smażenia (lub smalec)
  1. Umyj ziemniaki, obierz ze skórki, opłucz.
  2. Do tarcia warzyw użyj tarki jarzynowej o dużych oczkach, lub maszynki do tarcia.
  3. Zetrzyj cebulę z czosnkiem do osobnej miski.
  4. Zetrzyj ziemniaki, następnie odciśnij z nich nadmiar wody przez gazę, szmatkę lnianą lub sitko.
  5. Do ziemniaków, które odcisnąłeś z wody dodaj cebulę z czosnkiem, przesianą mąkę, jajka, pieprz i sól. Składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.
  6. Na patelni rozgrzej olej (lub smalec) i uformuj placki. Smaż na złocisty kolor.
  7. Dopiero, gdy jedna strona placka ziemniaczanego jest usmażona, przewróć na drugą.
  8. Smaż na złocisty kolor. Gotowe!

Przepis na placki ziemniaczane:

  • Wybieraj ziemniaki o dużej zawartości skrobi, zazwyczaj są to ziemniaki typu C (mączysty), lub B (ogólnoużytkowy) – przykłady ziemniaków na górze wpisu.
  • Smaż placki ziemniaczane na rozgrzanym tłuszczu. Jeśli na tłuszczu zaobserwujesz bąbelki powietrza, prawdopodobnie tłuszcz jest rozgrzany.
  • Placki ziemniaczane możesz zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach, wówczas placki będą miały konsystencję zbliżoną do papki.
  • Urozmaicając smak placków możesz dodać łyżeczkę przyprawy curry.
  • Do urozmaicenia smaku placków ziemniaczanych możesz dodać 1 startą marchewkę.

Swoje placki ziemniaczane podałem ze śmietaną, a jaki jest Wasz ulubiony dodatek? Podzielcie się w komentarzach 🙂

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.