
Moi Drodzy, przed Wami przepis na bitki z szynki w sosie cebulowym. Istna pychota! Potrawa dość sprawna w wykonaniu, ale przede wszystkim to kolejna propozycja ode mnie dla Was na przepyszny obiad!
Trudność: Średni
Czas przygotowania: 30 min
Czas duszenia: 1 godz. 30 min
Całkowity czas: 2 godz.
Ilość porcji: 14 porcji
Sposób przygotowania:
Na początku umyj dokładnie mięso pod bieżącą wodą, zanim przejdziesz do dalszej obróbki. Szynkę wieprzową podziel na plastry. Ja przecinam po takie ok. 1,5 cm grubości. Z kilograma szynki wyszło 7 plastrów, które po rozbiciu podzielimy jeszcze na pół.
Teraz każdy plaster szynki rozbij tłuczkiem. Rozbijając przełóż każdy plaster szynki przez folię spożywczą – dzięki temu nie podziurawisz mięsa.
Masz 7 rozbitych plastrów szynki, teraz każdy z nich przekrój na pół, ta by wyszło 14 kawałków.
Szynkę przypraw świeżo zmieloną solą, pieprzem oraz mieszanką ulubionych przypraw – ja używam mieszankę przypraw do wieprzowiny. Mięso dopraw z jednej i z drugiej strony, wcierając przyprawy w szynkę. Tak przygotowaną szynkę oprósz w mące z jednej i z drugiej strony.
Przygotuj patelnię, lub większy garnek, w którym wysmażysz mięso i przygotujesz sos. Moja patelnia jest o średnicy 28 cm, wysokość 6 cm.
Na patelnię wlej około 7 łyżek oleju rzepakowego. Na rozgrzanym tłuszczu smaż przez około 10 minut swoje bitki na jednej i drugiej stronie, aż się zarumienią.
Smażąc bitki z szynki, w międzyczasie możesz obrać i pokroić cebulę wzdłuż na cienki plastry – w piórka.
Przepis na bitki z szynki w sosie cebulowym
Kiedy mięso z szynki masz już usmażone, poukładaj je pokotem na tej samej patelni, na której smażyłeś bitki. Mięso zalej 750 ml wrzącej wody i będziesz je dusić pod przykryciem przez najbliższą 1 godz. i 30 min.
W międzyczasie będziesz również podlewał swoje bitki, przygotuj sobie ok 200 ml przegotowanej wody, na podlewanie sosu w czasie gotowania. Dodaj: 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego i wyciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Sos podlewaj w momencie, gdy będzie go ubywało – na wyczucie 🙂 Bitki z szynki duś na wolnym ogniu.
Kiedy bitki z szynki duszą się przez około 5 minut, przykryj je cebulą – nie mieszając! Przykryj równomiernie patelnię cebulą, patelnię lub garnek przykryj pokrywką i niech potrawa się dusi.
W połowie duszenia, dopraw sos przyprawami: solą i pieprzem – do smaku. Pamiętaj, że na początku doprawiłeś bitki, więc sos ma już smak. Przygotuj również łyżkę stołową majeranku. Rozetrzyj majeranek w dłoniach nad patelnią z sosem, aby roztarty majeranek trafił do przyprawy. Duś dalej po przykryciem.
Bitki są już prawie gotowe. Pamiętaj, aby dusić je przez 1 godz. 30 min. Możesz je podać z ziemniakami, kaszą, kluskami na parze.
Do dania pasują również buraczki zasmażane, ogórek kiszony, ogórek konserwowy, surówka z kapusty.
Przepis na bitki w sosie cebulowym
Przepis na bitki w sosie cebulowym to kolejna propozycja na smaczny obiad. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, bitki w sosie cebulowym będą idealne.
- 1 kg szynki wieprzowej
- 500 g cebuli
- 250 ml mąki ((tj. 1 szklanka))
- 2 ząbki czosnku
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka majeranku
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- Mięso opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na 7 plastrów.
- Włóż jeden z plastrów mięsa pomiędzy folię spożywczą i rozbij tłuczkiem.
- 7 rozbitych plastrów szynki, przekrój w poprzek na pół, aby powstało 14 kawałków.
- Mięso dopraw z jednej i drugiej strony solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny.
- Obtocz mięso z dwóch stron w mące.
- Na większą patelnię wlej 5-7 łyżek oleju. Na nagrzanym oleju smaż bitki z jednej i z drugiej strony, aż się zarumienią.
- Gdy bitki się smażą, pokrój cebulę.
- Kiedy mięso usmażyłeś, bitki ułóż jedna obok drugiej na patelni i zalej 750 ml wrzącej wody, duś (pod przykryciem) na małym ogniu od teraz przez 1 godz. 30 min.
- Dodaj 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego i wyciśnij 2 ząbki czosnku.
- Miej pod ręką 200 ml przegotowanej wody, gdyż woda wyparowuje z sosu, a więc będziesz musiał go podlewać – na wyczucie.
- Po około 5 minut od kiedy dusisz bitki przykryj je równomiernie cebulą.
- W połowie duszenia dodaj przyprawy: 1 łyżkę stołową majeranku rozcierając w dłoniach, sól i pieprz do smaku.Pamiętaj, że doprawiałeś surowe mięso (przed smażeniem), dodawaj przypraw na wyczucie.
- Gotuj do końca wyznaczonego czasu i gotowe 🙂
Przepis na bitki w sosie cebulowym
- Gdy rozbijasz mięso włóż je pomiędzy folię spożywczą, unikniesz przebicia mięsa na wylot.
- Przyprawy wcieraj ręką w mięso, wówczas lepiej przejdzie przyprawami.
- Smaż mięso na większej patelni, ponieważ w niej przygotujesz sos cebulowy.
Tu się kończy przepis na bitki z szynki w sosie cebulowym. Życzę Wam smacznego obiadu!
Dodaj komentarz