
Tym razem serwuję Wam przepis na puree ziemniaczane – tradycyjne i ponadczasowe. Będzie idealnym dodatkiem do większości dań mięsnych, obiadowych i innych.
Puree ziemniaczane odświeża wizerunek tradycyjnych ziemniaków do obiadu. Przepis, który Wam prezentuję, jest jeszcze starszy ode mnie. Praktykowany w domu mojej Babci. Nie w samym przepisie tkwi smak idealnego puree, a w jego wykonaniu. Zachęcam również do przejrzenia moich przepisów, może znajdziesz pomysł na obiad, z którym podasz ziemniaczane piure. Zapraszam na przepis.
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 8 min
Czas gotowania: 25 min
Całkowity czas: 33 min
Ilość porcji: 3 porcje
Puree ziemniaczane
To dodatek do potraw, który jest stosunkowo łatwy w wykonaniu, natomiast wykonaj je zgodnie z tym przepisem, by było najlepsze na świecie. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki, opłucz w wodzie. Większe ziemniaki możesz przekroić na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały.
Ziemniaki włóż do garnka, zalej wrzącą wodą i osól jedną łyżeczką soli. Gotuj ziemniaki, aż będą miękkie ok. 20-30 min.
Piure z ziemniaków
Jeśli ziemniaki się ugotowały i są miękkie, odcedź wodę i rozdrobnij ziemniaki ubijakiem. Kolejno dodaj pół szklanki gorącego mleka i masło – wymieszaj drewnianą łyżką.
Sekretem pysznego i idealnego puree ziemniaczanego jest jego wyrobienie. Tłuczkiem zakończonym kulą, energicznie wyrabiaj ziemniaki. Wyrabiaj tak długo aż puree przybierze kremową konsystencję i nie będzie gródek.
Podawaj posypane świeżym koperkiem, lub nacią pietruszki.
Przepis na puree ziemniaczane
Przepis na puree ziemniaczane jest tradycyjny i bardzo prosty w wykonaniu.
- 1 kg ziemniaków
- ½ szklanki mleka
- 50 g masła
- koperek lub nać pietruszki ((opcjonalnie))
- sól
- W pierwszej kolejności ziemniaki umyj i obierz ze skórki, dokładnie opłucz w wodzie.
- Obrane ziemniaki włóż do garnka, zalej wrzącą wodą. Dodaj 1 łyżeczkę soli.
- Ziemniaki gotuj do miękkości około 20-30 min.
- Po ugotowaniu, odcedź.
- Ziemniaki rozdrobnij ubijakiem.
- Dodaj gorące mleko i masło – wymieszaj drewnianą łyżką.
- Energicznie wyrabiaj puree ziemniaczane tłuczkiem zakończonym kulą. Wyrabiaj tak długo, aż nie będzie gródek.
- Podawaj na gorąco jak dodatek do potraw. Podawaj z posiekaną pietruszką lub koperkiem.
Przepis na puree ziemniaczane
- Podczas obierania ziemniaków, te większe możesz przekroić na pół, albo na cztery części. Jak ziemniaki będą wszystkie jednakowej wielkości równo i szybciej się ugotują.
- Ziemniaki zalej wrzącą wodą, dzięki temu zachowają smak i wartości odżywcze.
Piure pasuje do takich dań jak:
- Kotlety mielone
- Kotlety schabowe
- Bitki w sosie
- Skrzydełka z piekarnika
Gotowe! Dowiedzieliście się czegoś nowego z przepisu? Często robicie do obiadu piure? Podzielcie się w komentarzach 🙂
Dodaj komentarz