banner

Przepis na puree ziemniaczane

banner
4 min read

Przepis na puree ziemniaczane

Tym razem serwuję Wam przepis na puree ziemniaczane – tradycyjne i ponadczasowe. Będzie idealnym dodatkiem do większości dań mięsnych, obiadowych i innych.

Puree ziemniaczane odświeża wizerunek tradycyjnych ziemniaków do obiadu. Przepis, który Wam prezentuję, jest jeszcze starszy ode mnie. Praktykowany w domu mojej Babci. Nie w samym przepisie tkwi smak idealnego puree, a w jego wykonaniu. Zachęcam również do przejrzenia moich przepisów, może znajdziesz pomysł na obiad, z którym podasz ziemniaczane piure.  Zapraszam na przepis.

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania: 8 min
Czas gotowania: 25 min
Całkowity czas: 33 min

Ilość porcji: 3 porcje

Puree ziemniaczane

To dodatek do potraw, który jest stosunkowo łatwy w wykonaniu, natomiast wykonaj je zgodnie z tym przepisem, by było najlepsze na świecie. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki, opłucz w wodzie. Większe ziemniaki możesz przekroić na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały.

Ziemniaki włóż do garnka, zalej wrzącą wodą i osól jedną łyżeczką soli. Gotuj ziemniaki, aż będą miękkie ok. 20-30 min.

Gotowane ziemniaki

Piure z ziemniaków

Jeśli ziemniaki się ugotowały i są miękkie, odcedź wodę i rozdrobnij ziemniaki ubijakiem. Kolejno dodaj pół szklanki gorącego mleka i masło – wymieszaj drewnianą łyżką.

Sekretem pysznego i idealnego puree ziemniaczanego jest jego wyrobienie. Tłuczkiem zakończonym kulą, energicznie wyrabiaj ziemniaki. Wyrabiaj tak długo aż puree przybierze kremową konsystencję i nie będzie gródek.

Podawaj posypane świeżym koperkiem, lub nacią pietruszki.

Przepis na puree ziemniaczane

Przepis na puree ziemniaczane jest tradycyjny i bardzo prosty w wykonaniu.

  • 1 kg ziemniaków
  • ½ szklanki mleka
  • 50 g masła
  • koperek lub nać pietruszki ((opcjonalnie))
  • sól
  1. W pierwszej kolejności ziemniaki umyj i obierz ze skórki, dokładnie opłucz w wodzie.
  2. Obrane ziemniaki włóż do garnka, zalej wrzącą wodą. Dodaj 1 łyżeczkę soli.
  3. Ziemniaki gotuj do miękkości około 20-30 min.
  4. Po ugotowaniu, odcedź.
  5. Ziemniaki rozdrobnij ubijakiem.
  6. Dodaj gorące mleko i masło – wymieszaj drewnianą łyżką.
  7. Energicznie wyrabiaj puree ziemniaczane tłuczkiem zakończonym kulą. Wyrabiaj tak długo, aż nie będzie gródek.
  8. Podawaj na gorąco jak dodatek do potraw. Podawaj z posiekaną pietruszką lub koperkiem.

Przepis na puree ziemniaczane

  • Podczas obierania ziemniaków, te większe możesz przekroić na pół, albo na cztery części. Jak ziemniaki będą wszystkie jednakowej wielkości równo i szybciej się ugotują.
  • Ziemniaki zalej wrzącą wodą, dzięki temu zachowają smak i wartości odżywcze.

Piure pasuje do takich dań jak:

  1. Kotlety mielone
  2. Kotlety schabowe
  3. Bitki w sosie
  4. Skrzydełka z piekarnika

Gotowe! Dowiedzieliście się czegoś nowego z przepisu? Często robicie do obiadu piure? Podzielcie się w komentarzach 🙂

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.