
Przepis na roladki schabowe, to doskonała alternatywa kiedy szukasz pomysłu na obiad. Roladki schabowe mogą być faszerowane Twoimi ulubionymi składnikami. Sprawdź przepis.
Trudność: Średnia
Czas przygotowania: 1 godz. 30 min
Czas duszenia: 1 godz. 40 min
Całkowity czas: 3 godz. 10 min
Ilość porcji: 8 porcji
Roladki schabowe sposób przygotowania:
Składniki, które potrzebujesz do wykonania Roladki schabowe znajdziesz w przepisie na dole tego wpisu.
Mięso umyj pod bieżącą wodą. Wykrój z niego błonki i nadmiar tłuszczu. Schab pokrój w plastry grubości 1,5 cm, przełóż go folią spożywczą i rozbij tłuczkiem. Dzięki temu nie przebijesz mięsa na wylot.
Rozbite mięso oprósz z jednej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do wieprzowiny. Następnie łyżeczką przesmaruj musztardą i pozostaw na 1 godzinę, aby mięso przeszło przyprawami.
Roladki schabowe
Mięso odpoczywa z przyprawami, przygotuj w międzyczasie warzywa. Czerwoną paprykę umyj pod bieżącą wodą, wydrąż z niej środek i pokrój w słupki.
Do roladek schabowych użyłem papryki szpiczastej – jej smak odpowiada mi najbardziej. Możesz jednak użyć zwykłej czerwonej papryki.
Cebulę umyj pod bieżącą wodą i pokrój w piórka. Ogórki konserwowe podobnie jak paprykę pokrój w słupki.
Wróć teraz do mięsa, które przygotowałeś na początku. W dolnej części rozbitego mięsa ułóż ciasno warzywa pokrojone w słupki. Dodaj tak po dwie, trzy sztuki, aby łatwo było zwijać zrazy. Uformowane roladki zabezpiecz wykałaczkami. Zbij po dwie wykałaczki w zwiniętego zraza. Powinna zostać cebula i papryka – później dodasz ją do sosu.
Roladki schabowe przepis
Tak przygotowane roladki schabowe obtocz dokładnie w mące. Mąka sklei roladki i nie będą się rozpadały. Następnie rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju i smaż roladki na złocisty kolor – około 12 minut.
W międzyczasie por pokrój w piórka.
Roladki schabowe w sosie własnym
Z patelni, na której smażyłeś roladki odlej nadmiar tłuszczu o ile pozostał. Zalej patelnię lub garnek 500 ml wodą, lub bulionem jeśli posiadasz. Zalewając roladki bulionem sos będzie jeszcze smaczniejszy! Musisz wlać tyle wody, lub bulionu aż roladki będą całe zakryte.
Dodaj pokrojonego pora, cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę – warzywa te zostały z początku przepisu, kiedy dodawałeś do zrazów. Wymieszaj.
Roladki schabowe sos
W kuchni już roznosi się piękny zapach. Dodaj do sosu liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Majeranek przed dodaniem rozetrzyj w dłoniach, aby wydobyć jego aromat. Delikatnie przypraw szczyptą pieprzu – delikatnie wymieszaj.
Gotuj roladki schabowe pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1 godz. 30 min. Co jakiś czas obracaj mięso i podlewaj wodą, aby mięso było cały czas zakryte.
Zasmażka do sosu 3 stopnia
Aby sos nieco zgęstniał, przybrał ciemnawy kolor i pieczeniowy smak wykonaj zasmażkę 3 stopnia. Zasada jest prosta 1 łyżka smalcu = 1 łyżce mąki. Do sosu wykonaj zasmażkę składającą się z 2 łyżek smalcu i 2 łyżek mąki.
- Rozgrzej patelnię i rozpuść smalec. Smaż na wolnym ogniu.
- Dodaj mąkę.
- Ucieraj, aby nie było gródek i przypalaj mąkę.
- Jeśli zasmażka uzyska brązowy kolor, zdejmij patelnię z palnika i odstaw do ostygnięcia.
Roladki schabowe w ciemnym sosie
Przełóż roladki na chwilę do osobnego garnka. W garnku z samym sosem (bez mięsa) partiami dodawaj zasmażkę, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż zasmażka połączy się z sosem. Kiedy zasmażka się rozpuści przełóż z powrotem roladki i gotuj przez 8 – 10 minut. Pamiętaj, aby zasmażkę, którą dodasz do sosu była ostudzona. Twoje roladki schabowe w ciemnym sosie są gotowe.
Roladki schabowe
Przepis na roladki schabowe w pysznym ciemnym sosie. To idealna propozycja na niebanalny, smaczny obiad.
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- ½ szklanki mąki
- 1 łyżka smalcu
- 5 łyżeczek musztardy (np. czeska)
- 125 g czerwonej papryki (1 szt.)
- 150 g cebuli (1 średnia)
- 1 ogórek konserwowy
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 10 cm pora
- 500 ml bulionu ((opcjonalnie, ja sos podlałem wodą))
Przyprawy
- 1½ łyżeczki majeranku
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Lista zakupów
- wykałaczki 🙂
Zrazy ze schabu część I
- Mięso umyj, oczyść z błonek i nadmiaru tłuszczu. Pokrój w plastry 1,5 cm.
- Przełóż mięso w folię spożywczą i rozbij – jak na kotlety schabowe.
- Mięso oprósz z jednej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do wieprzowiny. Posmaruj musztardą i odstaw na godzinę.
- Cebulę i paprykę umyj. Z papryki wydrąż środek.
- Paprykę i ogórki konserwowe pokrój w słupki, cebulę w piórka.
- Wróć do wcześniej przygotowanego mięsa. W dolnej części mięsa ułóż warzywa i zawiń zrazy. Nakłuj wykałaczkami, aby zrazy się nie rozpadały. Warzywa, które Ci zostały później dodaj do sosu.
- Zrazy obtocz w mące i smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju na złocisty kolor przez ok. 12 minut. W międzyczasie pokrój por w piórka.
- Po usmażeniu zrazów na patelni, wylej nadmiar tłuszczu. Zalej zrazy bulionem, lub wodą, tak aby były całe zakryte.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i resztę warzyw. Przypraw szczyptą pieprzu.
- Gotuj zrazy pod przykryciem przez około 1 godz. 30 min. Co jakiś czas obracaj zrazy i podlewaj wodą, aby cały czas były zakryte.
Wykonaj zasmażkę
- Rozgrzej patelnię, dodaj 2 łyżki smalcu, smaż do rozpuszczenia na wolnym ogniu.
- Dodaj 2 łyżki mąki – rozcierając razem ze smalcem.
- Smaż do uzyskania brązowej zasmażki.
- Pozostaw do ostygnięcia.
Zrazy ze schabu część II
- Po 1 godz. 30 min zrazy przełóż do osobnego garnka.
- Ostudzoną zasmażkę partiami dodawaj do sosu, mieszając i zagęszczając sos.
- Kiedy dodasz całą zasmażkę, przełóż z powrotem zrazy i gotuj przez około 8-10 minut.
- Gotowe!
- Rozbijając schab przełóż go folią spożywczą. Dzięki temu nie przebijesz mięsa na wylot.
- Dodając zasmażkę do sosu, pamiętaj aby była ostudzona.
Roladki ze schabu doskonale smakują z:
- Surówka z ogórków kiszonych
- Modro kapusta
- Marchewka z groszkiem
- Buraczki zasmażane
- Surówka z czerwonej kapusty
Wypróbowałeś przepis na roladki schabowe? Koniecznie podziel się w komentarzach jak Ci wyszły.
Dodaj komentarz