banner

Skrzydełka z piekarnika na chrupko

banner
4 min read

Skrzydełka z piekarnika na chrupko

Sprawdź przepis na skrzydełka z piekarnika, z intensywną marynatą. Doskonała propozycja na: obiad, kolację oraz przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi.

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 13 godz 16 min

Ilość porcji: 5 osób

Skrzydełka z piekarnika sposób przygotowania:

Skrzydełka z piekarnika na chrupko są moim autorki przepisem. Po wymieszaniu kilku przypraw, idealnie dobrałem proporcje, tak że są idealne w smaku. Chętnie podzielę się z Wami moim przepisem na skrzydełka z piekarnika.

Skrzydełka włóż do miski dokładnie opłucz wodą. Kolejno przy użyciu ręcznika papierowego osusz je. Skrzydełka poprzecinaj na pół.

Tak przygotowane skrzydełka dopraw dodając: 6 łyżek przyprawy w płynie (typu maggi), 1 płaską łyżeczką czosnku granulowanego, pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,  2 czubate łyżeczki przyprawy do drobiu, 1 łyżeczka przyprawy do skrzydełek KENTUCKY (opcjonalnie dopraw swoją inną, ulubioną przyprawą) i 1 łyżkę majeranku – świeżo roztartego w dłoniach.

Całość dokładnie wymieszaj, tak by przyprawa rozeszła się dokładnie po kawałkach mięsa. Przygotowane skrzydełka, zawiń folią spożywczą i odstaw na 12 godzin do lodówki, by mięso się zamarynowało i przeszło przyprawami.

Skrzydełka się zamarynowały, dodaj  łyżkę oliwy i przemieszaj kilkakrotnie skrzydełka. Połóż na blachę papier do pieczenia. Skrop jedną łyżką oliwy i rozsmaruj ją równomiernie pędzlem po całej blasze.

Na rozsmarowanym oliwą papierze do pieczenia rozłóż równomiernie skrzydełka. Każde skrzydełko dopraw szczyptą przyprawy do drobiu. Jeszcze chwila i Twoje skrzydełka będą gotowe.

Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C ustaw program góra dół konwencjonalne i piecz przez 50 minut. Skrzydełka z piekarnika po tym czasie będą miały chrupiącą u smaczną skórkę.

Gotowe!

Skrzydełka podaję ze świeżą bazylią – pycha! Jeśli szukasz pomysłu na sos, polecam mój przepis na sos czosnkowy – sprawdź.

Skrzydełka z piekarnika na chrupko

Przepis na skrzydełka z piekarnika na chrupko. To jeden z najsmaczniejszych przepisów na skrzydełka. Mimo, że zdjęcie nie wygląda tak smacznie, to warte są uwagi!

  • 1 kg skrzydełek
  • 6 łyżek przyprawy w płynie (typu maggi)
  • 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do drobiu
  • 1 łyżeczka przyprawy do skrzydełek KENTUCKY ((opcjonalnie inną, ulubioną przyprawę))
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki oliwy
  1. Skrzydełka opłucz pod bieżącą wodą, osusz.
  2. Skrzydełka przełóż do miski i dodaj: przyprawę w płynie (maggi), czosnek granulowany, pieprz, przyprawę do drobiu, przyprawę KENTUCKY (opcjonalnie) i roztarty w dłoniach majeranek.
  3. Dokładnie wymieszaj. Miskę zakryj folią spożywczą i włóż na 12 godzin do lodówki, aby przyprawy połączyły się z mięsem.
  4. Na drugi dzień, dodaj do miski ze skrzydełkami łyżkę oliwy i przemieszaj.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Papier do pieczenia skrop oliwą i rozsmaruj ją po całej powierzchni.
  6. Połóż równomiernie skrzydełka i każde dopraw szczyptą przyprawy do drobiu.
  7. Piecz przez 50 minut w temperaturze 190°C. Program góra dół konwencjonalne.

Pochwalcie się w komentarzach jak smakują Wam skrzydełka z piekarnika z tego przepisu 🙂 Smacznego!

Prev Post

Next Post

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.