
Sprawdź przepis na skrzydełka z piekarnika, z intensywną marynatą. Doskonała propozycja na: obiad, kolację oraz przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi.
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 13 godz 16 min
Ilość porcji: 5 osób
Skrzydełka z piekarnika sposób przygotowania:
Skrzydełka z piekarnika na chrupko są moim autorki przepisem. Po wymieszaniu kilku przypraw, idealnie dobrałem proporcje, tak że są idealne w smaku. Chętnie podzielę się z Wami moim przepisem na skrzydełka z piekarnika.
Skrzydełka włóż do miski dokładnie opłucz wodą. Kolejno przy użyciu ręcznika papierowego osusz je. Skrzydełka poprzecinaj na pół.
Tak przygotowane skrzydełka dopraw dodając: 6 łyżek przyprawy w płynie (typu maggi), 1 płaską łyżeczką czosnku granulowanego, pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 2 czubate łyżeczki przyprawy do drobiu, 1 łyżeczka przyprawy do skrzydełek KENTUCKY (opcjonalnie dopraw swoją inną, ulubioną przyprawą) i 1 łyżkę majeranku – świeżo roztartego w dłoniach.
Całość dokładnie wymieszaj, tak by przyprawa rozeszła się dokładnie po kawałkach mięsa. Przygotowane skrzydełka, zawiń folią spożywczą i odstaw na 12 godzin do lodówki, by mięso się zamarynowało i przeszło przyprawami.
Skrzydełka się zamarynowały, dodaj łyżkę oliwy i przemieszaj kilkakrotnie skrzydełka. Połóż na blachę papier do pieczenia. Skrop jedną łyżką oliwy i rozsmaruj ją równomiernie pędzlem po całej blasze.
Na rozsmarowanym oliwą papierze do pieczenia rozłóż równomiernie skrzydełka. Każde skrzydełko dopraw szczyptą przyprawy do drobiu. Jeszcze chwila i Twoje skrzydełka będą gotowe.
Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C ustaw program góra dół konwencjonalne i piecz przez 50 minut. Skrzydełka z piekarnika po tym czasie będą miały chrupiącą u smaczną skórkę.
Gotowe!
Skrzydełka podaję ze świeżą bazylią – pycha! Jeśli szukasz pomysłu na sos, polecam mój przepis na sos czosnkowy – sprawdź.
Skrzydełka z piekarnika na chrupko
Przepis na skrzydełka z piekarnika na chrupko. To jeden z najsmaczniejszych przepisów na skrzydełka. Mimo, że zdjęcie nie wygląda tak smacznie, to warte są uwagi!
- 1 kg skrzydełek
- 6 łyżek przyprawy w płynie (typu maggi)
- 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do drobiu
- 1 łyżeczka przyprawy do skrzydełek KENTUCKY ((opcjonalnie inną, ulubioną przyprawę))
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki oliwy
- Skrzydełka opłucz pod bieżącą wodą, osusz.
- Skrzydełka przełóż do miski i dodaj: przyprawę w płynie (maggi), czosnek granulowany, pieprz, przyprawę do drobiu, przyprawę KENTUCKY (opcjonalnie) i roztarty w dłoniach majeranek.
- Dokładnie wymieszaj. Miskę zakryj folią spożywczą i włóż na 12 godzin do lodówki, aby przyprawy połączyły się z mięsem.
- Na drugi dzień, dodaj do miski ze skrzydełkami łyżkę oliwy i przemieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Papier do pieczenia skrop oliwą i rozsmaruj ją po całej powierzchni.
- Połóż równomiernie skrzydełka i każde dopraw szczyptą przyprawy do drobiu.
- Piecz przez 50 minut w temperaturze 190°C. Program góra dół konwencjonalne.
Pochwalcie się w komentarzach jak smakują Wam skrzydełka z piekarnika z tego przepisu 🙂 Smacznego!
Dodaj komentarz