
Syrop z cytryny potocznie nazywam napojem Bogów. Idealny dodatek do herbaty, ciast. Co więcej syrop z cytryny pomaga oczyścić organizm na przykład po toksynach, jakie dostarcza alkohol.
Z tym napojem wiąże się wiele moich wspomnień z dzieciństwa. Pamiętam, kiedy moja Babcia, każdego ranka, kiedy przychodziłem do niej – w związku z pracą moich rodziców. Wlewała syrop z cytryny, do takiego przedwojennego kieliszka do wódki. Kieliszek ten był przeznaczony tylko do tego celu. Nie mniej, nie lubiłem tego pić, ale Babcia jako Kochana kobieta zawsze mnie do tego uroczo zmuszała. Babci dzisiaj już z nami nie ma, ale smak syropu nadal jest na moim podniebieniu i we wspomnieniach. Pycha!
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 1 porcja
Jak zrobić syrop z cytryny:
Przepis na syrop z cytryny, nie jest jakoś super-ekstra trudny. Natomiast musisz pamiętać, o kilku bardzo ważnych czynnościach, aby syrop był idealny. W tym krótkim przepisie wszystko Ci przedstawię. Możesz sprawdzić również przepisy na napoje i koktajle.
W pierwszej kolejności umyj i wyparz słoik wraz z nakrętką. Następnie przygotuj cytryny. Wiele osób wyparza cytryny, natomiast wyparza się wówczas cenne wartości tego owocu. Dlatego cytryny wyszoruj dokładnie szczoteczką z dodatkiem płynu do naczyń.
Tak przygotowane cytryny pokrój na plasterki, a niektóre na półksiężyce, aby dopasować ich rozmiar do słoika. Przygotuj sobie również łyżkę stołową do nakładania cukru.
Na dno słoika (w moim wypadku słoik jest pół litrowy), ułóż pierwszą warstwę cytryn, następnie zasyp cukrem, aż wszystkie cytryny będą przykre. Połóż kolejną warstwę pociętych cytryn i znów posyp cukrem. Czynność powtarzaj do momentu, aż zakryjesz cały słoik.
Opcjonalnie do takiego syropu możesz dodać pocięty w plastry imbir, a zamiast cukru możesz dodać miód.
Taki syrop jest idealnym dodatkiem do napojów gorących, a niekiedy stosuję go również do ciast.
Syrop z cytryny
Przepis na syrop z cytryny jest szczególnie dobry jako dodatek do napojów, ciast jak i do codziennego spożywania.
- 3 cytryny
- 4 łyżki cukru ((opcjonalnie możesz użyć miodu))
- imbir ((opcjonalnie))
- Umyj i wyparz słoik razem z nakrętką.
- Wyszoruj szczoteczką cytryny, możesz dodać odrobinę płynu do naczyń.
- Pokrój cytrynę na plasterki, a niektóre na półksiężyce, by dopasować je do ścianek słoika.
- Ułóż w słoiku warstwę cytryn, przesyp je cukrem. Czynność powtarzaj aż zapełnisz cały słoik.
Prawda, że szybki i prosty przepis 🙂 Lubicie syrop z cytryny, czy raczej jesteście smakoszami innych syropów? Podzielcie się w komentarzach.
Dodaj komentarz