
Zdecydowanie jestem zwolennikiem i ogromnym sympatykiem zupy krem. Z wielkim apetytem pragnę Ci przedstawić mój sprawdzony przepis na zupa krem z brokułów z grzankami.
W codziennym biegu warto pamiętać, o tym aby odżywiać się zdrowo. Jeść dużo warzyw i owoców, aby dostarczyć organizmowi wartości, których potrzebuje. Warto zaznaczyć, że właśnie brokuły, z których zrobisz zupę mają dużo witaminy C, witaminy A i kwasu foliowego. Natomiast to niejedyne plus brokuł, bo warto zapamiętać, że posiada dużo wapnia i potasu.
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min
Całkowity czas: 60 min
Ilość porcji: 5 porcji
Sposób przygotowania:
Przygotuj garnek średniej wielkości, w którym rozpuść 2 stołowe łyżki masła – to niecałe pół kostki. Na rozpuszczonym maśle delikatnie podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Po chwili dodaj rozdrobnione na mniejsze różyczki brokuły, które również smaż razem z cebulą przez około 6 minut. Ważne jest, abyś wszystko smażył w garnku, w którym ugotujesz zupę, ponieważ zachowasz smak i wszystkie wartości.
Krem z brokułów
Tak przygotowaną cebulę i brokuły zalej gorącym bulionem. W tym momencie podzielę się z Tobą ciekawostką: aby brokuły zachowały jak najwięcej swoich soków, musisz zalać je gorącym bulionem. Gotuj do momentu, aż brokuły będą miękkie – około 10 minut. Po ugotowaniu dopraw je solą i pieprzem do smaku.
Zupę wykończ śmietankowym serkiem topionym, lub śmietanką kremówką 30%. Kiedy będziesz dodawał serek topiony, ważne jest, abyś ciągle mieszał zupę – do rozpuszczenia serka. Serek zagęszcza zupę krem z brokułów i nadaje jej delikatną, puszystą konsystencję. Jeśli będziesz doprawiał śmietanką 30%, dolewaj ją partiami, i pamiętaj, aby regularnie mieszać.
Zupę krem z brokułów możesz podać z:
- Grzankami,
- Groszkiem ptysiowym,
- Ziołami np. bazylia, rozmaryn, koperek, szczypiorek, itp.,
- Pestkami np. dyni, słonecznika, orzechami,
- Kawałkami orzechów, np. z różyczkami brokuł.
Krem z brokułów
Pyszna, delikatna, kremowa i prosta w wykonaniu. Taka właśnie jest zupa krem z brokułów.
- 500 g brokułów ((ok. 2 sztuki))
- 500 ml bulionu
- 1 czerwoną cebulę
- 2 łyżki masła
- 100 g serka topionego (śmietankowego)
- 1 pęczek świeżej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- Przygotuj garnek średniej wielkości, w którym rozpuść 2 stołowe łyżki masła. Na rozpuszczonym maśle delikatnie podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Po chwili dodaj rozdrobnione na mniejsze różyczki brokuły, również smaż razem z cebulą przez 6 minut.
- Podsmażoną cebulę i brokuły zalej bulionem, gotuj ok. 10 minut.
- Dodaj drobno posiekaną świeżą pietruszką. Całość dokładnie zmiel blenderem na kremową konsystencję.
- Dodaj serek topiony, lub śmietankę kremówkę 30% cały czas mieszając.
- Gotuj zupę jeszcze przez ok. 5 min. Gotowe 🙂
Zupa właściwie jest gotowa. Jeśli Cię zainspirowałem do zrobienia podobnej, to życzę smacznego! Jesteście fanami zupy krem, czy raczej wolicie te bardziej tradycyjne?
2Komentarze
Badmay
2020-04-22Musze zrobic
Rafał
2020-04-22Super