banner

Zakwas na żurek

banner
4 min read

Zakwas na żurek

Przepis na domowy zakwas na żurek jest niezbędnikiem idealnego żurku. Przedstawię Wam przepis na zakwas na żurek prosto z mojego rodzinnego domu. Ten przepis ma co najmniej 50 lat.

Zakwas na żurek jest stosunkowo prosty w wykonaniu. Jednak niekiedy wystarczy niewielki błąd, aby zakwas nie wyszedł. Postępuj zgodnie z przepisem, a na pewno Twój żurek na tym zakwasie będzie pyszny! Sprawdź też przepis na olej czosnkowy.

Trudność: Średni

Czas przygotowania: 4 dni 20 min
Całkowity czas: 4 dni 20 min

Ilość porcji: 1 porcja

Składniki, które potrzebujesz do wykonania Zakwas na żurek znajdziesz w przepisie na dole tego wpisu.

Przepis na domowy zakwas na żurek

Przygotuj szklane naczynie (w który zrobisz zakwas), lnianą szmatkę, lub gazę oraz sznurek. W czajniku przegotuj wodę i odstaw, żeby delikatnie ostygła. Ważne jest, aby czajnik był czysty, bez kamienia – ja używam wody źródlanej niegazowanej do zagotowania. Do słoika (naczynia) wsyp mąkę i zalej niepełną szklanką letniej wody. Mieszaj tak długo, aż mąka rozpuści się w wodzie i będzie tworzyła jednolitą konsystencję.

Do tak przygotowanej masy dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Zalej resztą letniej wody, która została w szklance. Mieszaj przez chwilę, aż składniki się ze sobą połączą.

Zakwas na żurek

Zakwas zakryj szmatką – w niej cały sekret idealnego zakwasu :). Do zakrycia naczynia najlepiej użyj lnianego materiału lub gazy, którą skutecznie przytwierdź sznurkiem do gwintu naczynia. Odstaw tak przygotowany zakwas na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Zakwas codziennie delikatnie zamieszaj.

Po upływie 3-4 dni zakwas jest gotowy. Jedyne co musisz zrobić, to przecedzić go przez szmatkę do osobnego pojemnika i dodać do żurku. Smacznego!

Zakwas na żurek

Przepis na domowy zakwas na żurek jest niezbędnikiem idealnego żurku. Prosto z mojego rodzinnego domu, ma co najmniej 50 lat.

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 3 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  1. Wsyp mąkę do naczynia i zalej niepełną szklanką letniej wody.
  2. Dokładnie wymieszaj, aż mąka się rozpuści.
  3. Dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz – wymieszaj.
  4. Zalej resztą wody, która została w szklance – wymieszaj.
  5. Zakryj naczynie lnianą szmatką, lub gazą. Odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce, codziennie mieszając.
  6. Po upływie 3-4 dni odcedź zakwas na żurek przez szmatkę.
  7. … i dodaj do żurku 🙂 Smacznego!
  • Zakwas zalej letnią przegotowaną wodą.
  • Słoik z zakwasem przykryj szczelnie lnianą szmatką, lub gazą – jeśli użyjesz innego materiału zakwas może się zepsuć.

Pochwalcie się w komentarzach jakie wyszły Wam żury na tym zakwasie 🙂

1Komentarz

  • Fencia
    2020-06-03

    Dziekuje za ten przepis ♥️♥️ Bedzie zurek ♥️♥️

    Reply

Dodaj komentarz

Comment
Full Name
Work email
Website
Company Name

Zapisz się do newslettera. Więcej informacji w Polityce prywatności.